DELA

Kryssning till Tallinn är populärt. Estlands huvudstad Tallinn har under senare år seglat upp som en pärla vid Östersjön. Anledningen är gamla stans vackra restaurerade byggnader, närheten till havet och bra prisnivå. 

Tallinn-2345

Hösten är här och rederierna lockar med låga priser på kryssningar. Frågan är om Tallinn är värt att uppleva även en tråkig och blöt höstdag.

Att kryssa till Tallinn går att göra från Stockholm, Åland, Helsingfors och Sankt Petersburg.

Snöblandat i Tallinns centrum
Snöblandat i Tallinns centrum

Hösten i Tallinn börjar oftast milt, och det är inte ovanligt med temperaturer upp till 15 grader dagtid under oktober. Under november blir det kallt på riktigt och köldgrader är nästan obligatoriskt. Blötsnö är vanligt med milda vindar från Östersjön.

När vädret är tråkigt finns det en hel del inomhusaktiviteter att sysselsätta sig med. Från färjeterminalen till centrum är det cirka 15 minuters promenad, så paraply eller varma kläder kan vara en idé.

Gamla stan

Har kan man strosa runt varje dag året runt. Värme går att få i de mysiga butikerna eller restaurangerna. Gamla stan är med på UNESCOS världsarvslista sedan 1997.

Tallinn-5434534

Tallinn-34562

Tallinn-335445

Marinmuseet

Här kan man bland annat se och gå in i ubåten Lembit, från 1936. Med över 300.000 årliga besökare så är museet värt någon timme.

Shopping

Behöver ingen närmare presentation. I Tallinn går det två kvadratmeter affärsyta på varje invånare.

Tallinn-5346346
Tallinns huvudgata där de flesta shoppingcentrumen ligger

Alexander Nevsky-katedralen

Byggd i typisk rysk stil i slutet av 1800-talet och rikt utsmyckad med mosaiker. Kyrkan förföll under Sovjet-tiden, men är nu i toppskick. Den största klockan i kyrkan väger 16 ton. Här finns dessutom Tallinns bästa utsiktsplats.

Tallinn-55436456

Tallinn-423534687

SPA

I och omkring Tallinn finns många SPA-anläggningar. Ett par timmar här kan kosta halva priset mot i Sverige.

Tallinn-5677456
Tallinks egna hotell har också SPA-avdelning

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here