DELA

Från Bukarest i Rumänien är det inte långt till Moldaviens huvudstad Chisinau. Hur tar man sig egentligen lättast mellan de två huvudstäderna? Tåg, buss eller flyg?

Rumänien – Moldavien med flyg

Chisinau:s flygplats
Chisinau:s flygplats

Flyg finns med minst två dagliga turer mellan Bukarest och Chisinau med Air Moldova. Det tar strax över en timme, men priset är svårt att motivera med tanke kostnaden för andra alternativ. En flygbiljett kostar från 99 euro.

Rumänien – Moldavien med tåg

Centralstationen Garra de Nord i Bukarest
Centralstationen Garra de Nord i Bukarest

Det går en daglig tur med tåg från Bukarest till Chisinau. Tåget går från centralstationen och biljett köps i luckan. Tanterna i luckan kan inte engelska, så ta gärna med en lapp där det står var och när du vill åka. Tåget är ett nattåg och tar en väldans tid.

Mitt i natten stannar tåget vid gränsen till Moldavien för byte av hjul. Spårvidden är nämligen av annan bredd. Stoppet tar 1-2 timmar och under tiden kontrolleras pass, så räkna med att bli väckt.

En tågbiljett kostar runt 300 kr.

Rumänien – Moldavien med minibuss (Marshrutka)

Marshrutka?

Marshrutka är det vanligaste sättet att resa i de forna Sovjet-länderna. Det gäller både inne i stan och på landet. Minibussarna åker runt och man kan kliva på och av var man vill, så länge man kan göra sig förstådd.

Klassiskt fordon för kollektivt resande i öst
Klassiskt fordon för kollektivt resande i öst

Inom stan kostar en biljett några kronor i fast pris. Bussarna är oftast numrerade så man ska ha en ledtråd om vilket område de kör i.

Marshrutka till Chisinau

Att åka från Bukarests flygplats till busstationen i Chisinau kostar cirka 150 kr med Mirtrans. Ett tips är att åka från flygplatsen utanför Bukarest istället för busstationen i Bukarest. Bukarest har en av Europas värsta trafiksituationer och stationen är stor, så om du väljer att åka från den, se till att ha riktigt gott om tid.

Till flygplatsen är det enklare att ta sig i någorlunda fastställd tid.

Precis så svettigt, guppigt och trångt som det ser ut
Precis så svettigt, guppigt och trångt som det ser ut

Resan till Chisinau tar cirka 8 timmar. Med tur så fungerar luftkonditioneringen i bussen. Räkna med att det är fullsatt. Bussen gör ett par stopp vid vägrestauranger. Håll dig i närheten av bussen, då det sällan är tydligt hur länge stoppet varar. Inte sällan får resande springa efter bussen och hoppa på i farten…

Vid gränsen till Moldavien är det två kontroller. Den ena kontrollen går igenom passet, medan den andra går igenom bagaget. Att alla behöver lämna bussen sker mer sällan.

Så fort bussen rullar de första metrarna på de moldaviska vägarna märker man en markant skillnad på vägstandarden. Det guppar rejält i bussen och tvärbromsningar förekommer när chauffören får väja för hästdragna transporter.

Chisinau börjar tona upp sig efter 7 timmar. Värken i baken gör sig påmind och en behaglig känsla infinner sig när man äntligen från kliva av på busstationen i Chisinau. Stationen ligger lite avlägset från centrum, men det går alltid be någon att peka ut riktningen. Till fots tar det cirka 20 minuter in till centrum.

Resa från Moldavien till Sverige?

Billigaste biljetten får man hos Air Baltic som flyger från Chisinau. Flygbyte sker i Riga och sedan landar du i Köpenhamn. Något billigare, men mer omständligt är Arlanda för vissa. Och vill du inte åka hem så kan du istället åka de tio milen till Odessa i Ukraina för en femtiolapp…

Trevlig resa och hojta till om du har några frågor!