DELA

Gdansk flygplats kan vi numera nå från tre svenska flygplatser; Skavsta, Skurup och Landvetter. Gdansk ökar stadigt i popularitet bland turister, och det är Wizzair som flyger dig från Sverige. Detta är information om Gdansk flygplats Lech Wałęsa.

Gdansk flygplats är lagom stor och hanterar runt 3,3 miljoner passagerare årligen. För de som bor i södra Sverige finns möjligheten att flyga med SAS från Köpenhamn.

Gdansk flygplats-1

Flygplatsen är precis nybyggd och än så länge behöver man gå en kort sträcka till fots till eller från flygplanen, men inom en snart framtid kommer man kunna gå direkt från gate till flygplan inomhus.

Gdansk flygplats-5

Hotell vid flygplatsen

Direkt i anslutning till flygplatsen finns ett nybyggt hotell, Hampton by Hilton. En natt där kostar cirka 550 kr och bilparkering cirka 70 kr per dag. I priset ingår frukostbuffé som serveras mellan 07:00-10:00.

Hampton by Hilton
Hampton by Hilton

Åker du tidigare kan du informera receptionen kvällen innan så gör de ordning en frukostlåda till dig. Bra service!

Att dricka en öl på flygplatsen kostar cirka 40 kronor för en halvliters fatöl.

Kollektivtrafik till Gdansk

Att anlända till flygplatsen är tämligen enkelt, men att ta sig vidare kan vara knepigt. Det finns två sätt att ta sig vidare med kollektivtrafik om man inte väljer taxi, som kostar cirka 60 zloty in till centrum.

Buss

Buss 210 går från hållplatsen närmast flygplatsbyggnaden varje halvtimme. En biljett kostar 3,60 zloty och kan köpas antingen inne på flygplatsen vid informationsdisken eller i biljettautomaten precis utanför.

Det går också att betala direkt på bussen, men det enda som tas emot är då jämna pengar.

Bussresan från flygplatsen till centralstationen tar cirka 40 minuter.

Tåg

I anslutning till flygplatsterminalen finns en nybyggd tåglinje, där tågen går med täta intervaller. Biljettpriset är 3,50 zloty. Tåget går från plattform 1. Biljett kan man köpa ombord på tåget.

Gdansk flygplats-4

Det är bekvämare än med buss, men nackdelen är att du hamnar i, den förvisso livfulla men avlägsna, förorten Wrzeszcz. I Wrzeszcz finns ett av Polens största köpcentrum, Galeria Baltyca.

Där kan du ta en buss till Dworzec, som betyder att du kommer till centralstationen. Det tar cirka 25 minuter. Att gå från Wrzeszcz är möjligt och relativt enkelt. Sträckan är strax över 5 km och gatan du följer heter Aleja Grunwaldzka.

Från hotellrummet syns terminalen och den nya tåglinjen
Från hotellrummet syns terminalen och den nya tåglinjen

Hyrbil

Från ankomsthallen ligger sedan kontoren för olika hyrbilsföretag. Hyrbilarna i sig finns på parkeringen till höger om flygplatsen (om du har ryggen mot landningsbanan).

När du lämnar tillbaka en hyrbil behöver du först erhålla en biljett till flygplatsområdet. Denna får du vid bommen vid infarten. Denna skannar du sedan när kör in på parkeringen för hyrbilar. Biljetten lämnar du sedan till hyrbilsföretaget när du återlämnar nyckel och registreringsbevis.

Gdansk flygplats-3
Hyrbilsparkeringen

Svenska regler gäller i stort sett. Bilen återlämnas fulltankad. Bensin och diesel är cirka 1 krona billigare i Polen.

Lycka till i Gdansk!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here