DELA

Här presenteras de olika möjligheterna att ta sig med båt från Sverige till Tyskland.

Snart är det sommar och många planerar att resa söderut till Europa och kontinenten. Tyskland är populärt land som resmål, men även som transitland.

Beroende på var i Sverige du bor och eventuellt ska vidare ner genom Tyskland kan det vara fördelaktigt att utgå från olika hamnar. De flesta som tar sig till Tyskland tar med sig bilen, och då är färja det bästa alternativet om man vill slippa köra genom hela Danmark.
Vi börjar med Trelleborg, från vars hamn du kan nå flera destinationer däribland Tyskland. Från Trelleborg kan du åka till Sassnitz, Travemünde (Lübeck) eller Rostock med TT-Line eller Scandlines.

Till Sassnitz tar det cirka 4 timmar, till Rostock 6 timmar och till Travemünde 7 timmar och 15 minuter, och samtliga har flera avgångar per dag.

Även från Malmö kan man åka till Travemünde med Unity Line.

Av dessa destinationer är Sassnitz den vanligaste, då man hamnar direkt på semesterparadiset Rügen, med alla dess sevärdheter.
En annan vanlig rutt är sträckan som går via Helsingborg – Helsingör eller Malmö via Öresundsbron och vidare genom Danmark till Puttgarden. Överfarten mellan Helsingborg med t.ex. Scanlines tar ca 20 minuter och sedan har du ungefär 30 mils körning genom Danmark innan det är dags för nästa färjetur, Rödby – Puttgarden. Den överfarten tar 45 minuter.
Ett ytterligare alternativ som sällan lämpar sig för shopping är färjan som går mellan Göteborg – Kiel. Räkna med att spendera många timmar ombord. Är mest fördelaktigt för dem som ska resa vidare och vill passa på att sova en natt och köra av färjan i Kiel på morgonen.

Samma sträcka kan du till och med köra utan att använda någon färja. Det är en lång väg, men den går via Malmö och Öresundsbron till Köpenhamn och vidare söderut till Stora- och lilla Bältbroarna. Du passerar Middelfart och strax efter Tyska gränsen. Denna väg kan lämpa sig om du tänkt turista i Danmark under tiden. Köpenhamn är definitivt värt ett stopp, och kanske en avstickare till Skagen? På vägen upp till Skagen passerar man dessutom Legoland.

Bästa färjan från Sverige till Tyskland?

Vilket är då bästa alternativet? Det är helt upp till vad du ska göra. Som regel tar de som åker västerut genom Europa överfarten Rödby – Puttgarden, Varberg – Grenå (klockren linje om du ska till Hamburg) eller Göteborg – Kiel och de som ska österut t.ex. Berlin tar Trelleborg – Sassnitz, men även Rostock rekommenderas då vägen till Berlin är bättre och tillåter högre hastighet.

Priserna blir ganska lika i slutändan. Åker man via Trelleborg så blir det några mil mindre vilket innebär mindre slitage på bilen och det kan vara skönt att sitta ner i vilstolarna under överfarten.

Färja till Polen

Ett slutligt tips är att ta färjan till Świnoujście i Polen som ligger direkt i anslutning till tyska gränsen. Till Świnoujście kan du resa från Trelleborg eller Ystad. Från Świnoujście (tyska Swinemünde) är det nära till Berlin och Brandenburg.

Rederier som trafikerar Sverige-Tyskland (och via Danmark)

http://www.stenaline.se/

http://www.scandlines.se/

https://www.ttline.com/sv/passagerare/

http://www.finnlines.com