DELA

Ett smidigt sätt för att ta sig söderut i Europa är att ta färjan från Helsingborg till Helsingör. Överfarten tar endast 20 minuter och du får en bensträckare på köpet. Rutten Helsingborg-Helsingör (kallas HH-leden), passar både om man bara ska till Danmark eller om ska köra vidare mot Tyskland.

Biljett köper man enklast i förväg via Scandlines webbsida. Scandlines är det rederi som trafikerar sträckan. I skrivandets stund kostar det för personbilar 390 kronor inklusive alla i bilen.

De tidigare bemannade biljettluckorna som fanns i hamnarna är numera bortplockade och ersatt med ett automatiskt bomsystem. Du skannar din biljett, får besked om vilken fil du ska ställa dig i och kör dit. När båten lagt till sker en liknande automatisk procedur.

Bilden ovanför är från Helsingör. Stolpen till vänster visar grönt ljus när det är tillåtet att köra på båten.

Sedan 1950-talet har det pratats om en tunnel mellan Helsingborg-Helsingör, men inom en överskådlig framtid ser det inte ut att bli av. Antal resande över sundet har minskat sedan några år, och nu fokuserar rederierna mycket på nöjesresande istället för enbart transport.

Linjen är fortfarande populär bland yrkeschaufförer, som passar på att få sin lagstadgade rast under överfarten. Något som de går miste om ifall de väljer Öresundsbron.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here