DELA

Är London farligt eller är det en överdrift? London har seglat upp som en av Europas våldsammaste städer. Frågan är om man som turist behöver oroa sig eller eller om det i lugn och ro går att besöka Big Ben och Towern?

England är det våldsammaste landet i Europa, och antalet våldsbrott, beroende på hur man räknar, är mellan 775 och 2000 anmälda per 100.000 invånare. Detta kan jämföras med USA där antalet är 466 per 100.000 invånare. Sverige kommer på tredje plats bland europeiska länder.

Man har i England länge försökt stävja brottsligheten. Ett resultat i är att England numera är ett av världens mest kameraövervakade land, och London är inget undantag.

I London är Westminister är värstLondon Westminister

Där många turister samlas lönar sig också brott. Stadsdelen Westminister har de flesta av Londons större sevärdheter och även Hyde park. Per kvadratkilometer i Westminister anmäldes 6480 brott. Många av dessa handlar om stöld och droganvändning. Antalet mord i Westminister är inte uppseendeväckande högt, och med sunt förnuft kan man som turist röra sig i tryggt i stadsdelen.

Antal mord ökar drastiskt

Från att ha sjunkit sedan början av 2000-talet har antalet mord i London återigen stigit. 2014 bekräftades 86 mord medan 2015 blev siffran 118. En ökning med 25,5%. Antalet mord följer ofta trender för gängkonflikter.

Områden att undvika

I norra London klassas följande områden som osäkra: Wood Green, Tottenham, Edmonton, Hackney, Dalston, Walthamstow och Bethnal Green.

I södra London: Deptford, Catford, Lewisham, New Cross, Camberwell, Kennington, Brixton, Greenwich, Southwark, Stockwell, Elephant & Castle, Clapham, Balham och Peckham.

Nu behöver det inte betyda per automatik att man råkar illa ut om man som turist går in i något av de angivna områdena, men risken är större. Självklart ökar den ytterligare efter mörkrets inbrott. Det finns heller inget här att se.

Osäkert i Londons innerstad?London-1

Generellt är Londons stadskärna, inklusive Westminister, trygga platser. Mängder av poliser och annan säkerhetspersonal finns tillgänglig med tanke på tidigare terrordåd.

Precis som i amerikanska storstäder blir affärsdistrikten väldigt öde efter kontorstid. Många hemlösa passar då på att rota i soporna och missbrukare är sannolikt att träffa på. Håll dig istället till blandade områden med restauranger och andra inrättningar som inte stänger vid klockan 17.00.

Ett tips för turister kan därför vara att undvika så kallade affärshotell, då området utanför kan vara ganska öde på kvällen. Fördelen kan annars vara att affärshotell har bra priser på helgerna då många kontorsanställda reser hem.

Slutsats

Att resa till London går för de flesta bra. Precis som andra internationella storstäder gäller det att inte vara naiv och störst är risken för ficktjuvar. Undvik att använda droger och platser som är dåligt upplysta och öde. Har du inte något särskilt ärende så håll dig i innerstaden.

I nöjesområdet Soho (som tillhör innerstaden) förekommer mycket berusade människor och ficktjuvar. Börja inte prata med människor som bär tydliga gängsymboler.

Slutligen, glöm för allt i världen inte att teckna en reseförsäkring eller kontrollera att du har en giltig. Det gäller till alla resmål!