DELA

En större andel än någonsin av jordens befolkning lever idag i städer och tätorter. Överlevnad i stadsmiljö blir allt viktigare att behärska när kriser inträffar. Här är några tips på urban survival.

Överlevnadskurser fokuserar oftast på att överleva i vildmarken. Skillnaden mot natur och stad är tillgången på utrustning. I naturen räcker det med att veta vad som finns var, men i en stad kan utbudet variera och kräver en uppfinningsrikedom därefter.

Detta är en kortare text om urban överlevnad, men vill du läsa mer rekommenderar jag artikeln ”Överleva som hemlös” som tidigare publicerats.

I en stad i kris blir alla predatorer. Det är en ständig kamp om resurserna. Alla har inte styrkan att kämpa, utan vissa får istället hitta alternativa lösningar.

Hitta sovplats i städer

Om du inte har plats i tältläger, härbärge eller liknande är det mindre trevliga ställen man får välja.

En madrass skaffar man enklast genom kartonger av wellpapp. Ett säkert kort för att hitta dem är baksidan av mataffärer. Ta minst 3-4 stycken. Efter första natten kommer ryggen protestera, men kommande nätter går sedan bättre. Wellpapp isolerar dessutom mot kyla.

Ödehus kan vara populära sovplatser bland andra hemlösa, men har du turen att hitta ett, så anlägg din sovplats på andra våningen. På så sätt besväras du inte av mygg i samma omfattning.

Ett tält har många i källaren. Finns behov att stanna kvar i staden, slå upp tältet på kommunal mark istället för privat. Att avhysa någon är för närvarande en utdragen process, så du hinner spendera många nätter på platsen innan det är dags att flytta.

Campa inte på gräsmattor. Välj istället platser där man inte tror att någon tältar. Skydda dig genom att slå upp tältet i en backe, bland stenar eller en buske.

Att inte bli våt

Väta är din värsta fiende. Två sopsäckar hjälper dig i kampen mot den. Har du två sopsäckar i packningen är det bra. Annars, töm sopsäckar du hittar på dess innehåll.

Svarta sopsäckar finns också alltid där folk brukar panta burkar. Tvätta dem i varmt vatten för att få bort kladdet från utrunnen läsk och öl. Större mataffärer har alltid en kundtoalett.

Så här använder i sopsäckarna:

Säck 1: Skär ut botten, trä den om en kjol över benen och fäst i midjan.

Säck 2: Skär ett hål i mitten på botten och ett i var långsida vid hörnet som bildar botten. Kör nu huvudet genom det första hålet, armarna genom de andra.

Du är nu ganska skyddad från väta utifrån. Kom ihåg att vädra ur fukt som bildas från din kropp, för annars blir du blöt i alla fall.

Skydda sig mot kyla

Vi har tidigare skrivit om metoder för att undvika förfrysning. Som tidigare nämnt är wellpapp bra som isoleringsmaterial.

I städer finns det sällan näver till att göra upp en brasa. Vad som däremot funkar riktigt bra är moderna vinkorkar. En vinkork kan brinna i 5-6 minuter och det brukar räcka för att tända en brasa. Även så kallad silvertejp brinner bra.