DELA

Utpressning för att uppnå mål i samband med terrorism eller annan grov brottslighet blir vanligare. Utpressning kan ibland leda till kidnappning eller gisslansituationer. Mycket hänger på hur du beter sig i en sådan situation. Här är de bästa tipsen för att överleva.

Det är självklart svårt att förbereda sig för ovan nämnda situationer. Mental förberedelse är det viktigaste, då även den bästa materiella utrustning är värdelös om du inte har den inom räckhåll. Därför väljer vi att fokusera på psykologiska färdigheter du bör behärska om du tror dig kunna bli kidnappad eller tagen som gisslan.Gisslan-2

Låt lugnet härska

När ett kidnappningsförsök eller gisslansituation påbörjas, kommer du också uppleva händelsens mest riskabla tidpunkt. Chansen att bli dödad är här som störst. Varken förövare eller offer känner varandra. Vanligtvis är förövaren stressad eller nervös och offret har panik, rädsla eller andra känsloyttringar. Med dessa förutsättningar är det mycket lätt att någon gör något förhastat.

Håll dig lugn. Förövaren vet inte om du får panik, försöker sätta dig i motvärn eller fly. Ett snedsteg här, kan ge påföljder i ett senare skede. Försök istället uppfatta vad kidnapparen vill uppnå. Titta också efter detaljer. Lär dig omgivningen för att underlätta flyktförsök.

Håll känslor borta

Bli inte på något sätt känslosam i situationen. Strunta i kidnapparens psykiska tillstånd och försök istället förstå dennes intentioner.

Det finns tre ord du ska lära dig och sedan analysera situationen utifrån:

  • Uppfattning – Observera allt som händer där du befinner dig
  • Förståelse – Förstå risker och faror, både för ögonblicket och den närmsta framtiden
  • Planläggning – Se framåt för att upptäcka snabba flyktchanser

Har du analyserat situationen utifrån dessa tre ord, bör du nu veta till exempel hur många de är, beväpning, språk, syfte och möjligen om du kommer föras någonstans.

Troligtvis får du ingen information serverad på silverfat, utan om du läggs i bakluckan på en bil, görs detta oftast med en ögonbindel. För att ha en uppfattning och var du förs, räkna antalet höger- och vänstersvängar. Försök också att räkna tiden mellan varje sväng.

Håll ditt sinne skärpt!

Att sitta inlåst, kanske med förbundna ögon och bara vänta, sänker din mentala kapacitet. Kidnappningar kan dra ut på tiden. Du ska sysselsätta dig med att försöka förstå så mycket av omgivningen som möjligt.

I en enkel värld har du ingen ögonbindel och någon av förövarna har ett synligt armbandsur som du kan snegla på.

Så enkelt är det oftast inte. Istället ska du försöka uppmärksamma skiftningar i ljus där du befinner dig. Kan du inte se något ljus, försök att känna temperaturväxlingar som kan ge dig ledtråd om det är natt eller dag.

Dina banemän kan också ge dig ledtrådar. Vad har de för rutiner? Kommer frukost frekvent? Lär dig deras rutiner så är det lättare att planera en flykt.

Tiden till eventuell frisläppning kan gå väldigt långsamt. En del av den tiden ska du gå igenom multiplikationstabellen, repetera böcker du läst i minnet, para ihop citat med kända personer och så vidare. Dessa övningar kommer minska risken för att du blir labil.Gisslan-3

När slutet närmar sig – Kommer de döda dig?

I en kidnappnings- eller gisslansituation, är du som offer värdefull. Personer som begår dessa brott för ekonomisk vinning vet att du är mest värd levande. Du är nyckeln för att de ska gå segrande ur situationen. Är du död finns inget som hindrar polis från att göra ett inbrytningsförsök.

Extremister av olika slag kan vara knepigare. För dem kan ett gisslandrama fungera som en reklampelare för att ingjuta skräck för gruppen i samhället. De kan redan innan beslutat att de ska avrätta tio personer i gisslan för att föra fram sina åsikter. För att inte bli en av de som avrättas, läs vidare.

Ta hand om din kropp

En vältränad kropp är alltid en stor fördel i nödsituationer. En tränad kropp klarar skador bättre och fysisk träning förbättrar också din mentala hälsa. Det är precis vad som behövs vid ett eventuellt flyktförsök.

Kan du under fångenskapen röra dig, gör det! Traska inte bara runt. Gör övningar som inte kräver några redskap; situps, armhävningar, höga knän eller vad du nu kommer på.

När du får ett tillfälle, kommer du troligen behöva springa, både snabbt och länge.

Framställ dig som Mr Nobody

Dra till dig så lite uppmärksamhet som möjligt. Är du i en grupp av gisslan, utmärk dig inte på något sätt. Smält in i den grå massan. Vi har skrivit om hur man blir osynlig här.

Ifrågasätt inget, informera inte om dina eventuella befogenheter – Håll bara käften helt enkelt. Den som inte märks överraskar desto mer vid en flykt.

Blir du tilltalad svarar du alltid neutralt. Undvik vad det än må vara, att ifrågasätta något. Kommentera inte gärningsmännens handlingar, prata inte politik eller andra känsliga frågor som kan väcka ont blod till dig. Tänk också på att kidnappare kan försöka manipulera dig att göra fel, genom att spela ”good cop/bad coop”.

Att bli släppt eller fritagen

Nu kommer den farligaste situationen efter det initiala gisslantagandet eller kidnappningen.

Du är hela vägen fram till friheten värdefull för gärningsmännen. De kriminella vet också att deras chanser att komma undan ökar om du friges levande.

När stunden kommer, fortsätt att inte märkas. Du kan riskera att bli en mänsklig sköld, men den som inte utmärker sig på något sätt har mindre chanser att råka ut för detta.

När räddningen kommer, tänk på att polisen till en början inte vet om du är offer eller gärningsman. Behåll lugnet. Låt dem sätta på handfängsel om de så önskar. Berätta tålmodigt att du är gisslan eller kidnappad. För eller senare kommer de identifiera dig och först då kan du andas ut.

Lycka till och hoppas att du aldrig hamnar i en situation som denna!