DELA

Många undrar hur man kan överleva som hemlös. Det är ett osäkert liv med ständig oro över mat, sovplats och hälsa. Här är tipsen för praktisk överlevnad i vardagen för en hemlös uteliggare.

Hitta sovplats

Fordon

Alla önskar en varm, torr och säker plats att sova på och hemlösa är inget undantag. Nu kan det vara svårt att uppfylla detta när man saknar ett riktigt boende. På vintern ökar svårighetsgraden ytterligare.

Det bästa alternativet är ett fordon. I en bil är det relativt komfortabelt och säkert. Man märker om någon tränger sig på. Hitta en parkering där du kan parkera utan restriktioner, för att undvika att bli bortkörd.

Är bilen i körbart skick så kan du dessutom ladda mobilen, skapa värme och förvara dina ägodelar. I bilen är det dessutom lätt att mörklägga.

Skjul, plåttak, etc.

Ett ofrivilligt men nödvändigt alternativ för hemlösa. Detta är är egentligen bara ett tak över huvudet. Det skulle också kunna vara under en bro, när årstiden tillåter.

I andra länder, till exempel USA, ställer hjälporganisationer ut en sorts skjul där många hemlösa kan få sova en natt. I Sverige används inte detta vad jag vet, utan det är mer improviserade tak.

öde-1

När man sover under något som endast ger tak över huvudet gäller det att hålla koll på ägodelar. Förslagsvis har man sina tillhörigheter i en ryggsäck och använder den som kudde.

Hur sover man under ovanstående förhållanden? Det finns ingen given regel. Tyvärr är många av brukarna påverkade av droger, vilket underlättar natten. Även psykiska åkommor är vanliga.

En annan risk med att sova under broar och dylikt, är att andra hemlösa kan anse att platsen är ”deras”.

Inomhus

Härbärgen är självklart det mest attraktiva alternativet. Här kan man dessutom ta en dusch och få ett mål mat. Dock går platserna åt på direkten så man bör vara förberedd på lång väntetid.

I Stockholm finns i skrivandets stund 8 boenden som inriktar sig mot olika målgrupper. Kvalar man in i någon av dessa ökar chanserna.

Trappuppgångar är också eftertraktade. Inte så populärt för de boende i huset, som ofta ringer polisen. Vanligt är att de haft problem med att missbrukare har varit där tidigare.

För att sova i ett trapphus behöver man oftast koden till porten. Man behöver också gå in så sent som möjligt, men innan kodlåset avaktiveras. Det brukar vara mellan klockan 21-22. Lugnast är det att lägga sig högst upp i trappen. Sannolikheten att någon ska upp på vinden under natten är minimal.

Är man tyst så klarar man sig.

Offentliga byggnader

Parkeringshus, järnvägsstationer och andra offentliga platser söks oftast igenom av väktare efter stängning och därför inget tryggt alternativ.

För många hemlösa är det vanligt med en kombination av ovanstående boenden.

Håll sovplatsen gömd

Den som sover utomhus måste vara vaksam. Det finns flera ”fiender” som kan beröva dig din plats. De vanligaste är poliser, väktare och andra hemlösa.

Håll rent runt lägret. Det ska inte synas att någon bor på platsen när du inte är där.

Ha inte mer saker än du kan bära med sig. Om du skulle bli bortjagad vill du inte behöva lämna saker som är bra att ha.

hemlös-3

Att alltid ha i packningen

En presenning är en bra sak att ha i packningen. Den tar ingen plats, står emot väta och går att fästa med snören i det mesta.

En presenning är dessutom billig och går att köpa för 20-30 kr i lågprisbutiker.

Är det kallt kan man vira in sig i presenningen som ett extra lager. Av presenningen går också att vika en bärsäck.

Vid kallare väder är dock en sovsäck din käraste ägodel. Du kan inte sova direkt på marken. Att bli skadligt nerkyld är lättare än man tror, speciellt nattetid.

Även med en sovsäck måste du komma upp från marken med dess fukt och kyla. ”Bädda ordning” en sovplats med kartonger, gamla gardiner, bordsdukar och annat som går att hitta ute.

Värme

Värme behövs både till mat och uppvärmning av kroppen. Vanligaste sättet att framställa värme för den som är helt hemlös, är att göra upp eld.

En metallbehållare, lagom stor för att bära, är perfekt att elda i. Gör hål längst ner på sidorna för att få syre till elden.

eld

Man bör under dagen samla på sig lättantändliga saker inför kvällen. Material att titta efter är till exempel bomullstussar, tidningar, kläder, trä. Förvara det torrt under dagen.

Tändstickor brukar finnas gratis i lobbyn på hotell.

Hygien

Att hålla en anständig hygien hjälper till att smälta in bland ”vanligt folk”. Det kommer du tjäna på.

Många passar på att duscha på härbärgen, men under de varma månaderna är annars en simtur perfekt. Många större utomhusbad har även duschar på stranden.

Den största anledning till att vara hel och ren kommer nu. Det är absolut ingen uppmaning till brott, utan fakta kring hur det går till i samhället.

En någorlunda alldaglig person, hemlös eller ej, kan smita in till frukostbuffén på ett hotell. Det går inte alla gånger, vissa kräver rumsnummer. Hungern motiverar dock att testa på nästa, och nästa, tills det fungerar.

Efter frukosten kan man tvätta sig på hotellets toalett med tvål och vatten. Du kan också diskret tvätta kläder och torka dem med handtorken på toaletten.tvål-1

Bakpulver ska finnas i din packning. Bakpulver och vatten fungerar perfekt som tandkräm, och samma kombination går även som deodorant.

Att hålla hygienen i munnen är viktigast, eftersom tänderna är det som förfaller snabbast och är svårast att reparera.

Att sköta hygienen ökar din frihet. Det är enklare söka skydd från dåligt väder i köpcentrum, om man inte är smutsig.

Kläder som bärs nära kroppen, till exempel strumpor och underbyxor, är bra om man har ett ombyte av.

Försök alltid att hålla fötterna torra. Det tjänar man på i längden. Blir strumporna blöta, byt dem till andra paret.

Det går tyvärr inte att ha flera ombyten av alla kläder i väskan du bär med dig. Anledningen till det, är helt enkelt att du kommer sticka ut ur mängden om du ”bär huset med dig”. Och varför man inte vill det har vi ju pratat om längre upp i texten.

Mat och vatten

Frukost har vi också nämnt tidigare. På en hotellfrukost finns också ofta små portionsförpackningar. Dem kan man spara vid sin lägerplats och ha till dagar när hungern tränger sig på.

Bagerier, restauranger och andra som hanterar färsk mat måste oftast kasta det som blivit för gammalt på kvällen. Var trevlig mot personalen. Kanske kan de ibland lägga undan något åt dig?

skräp

Att gräva i containrar efter mat är numera som ett lotteri. Det är hård konkurrens och det gäller att komma vid rätt tidpunkt.

Annars finns det ju soppkök och liknande. För att dra någon nytta av dem måste man veta var och när de äger rum.

Vatten är enklare än mat att få tag på. I Sverige finns det dricksvatten på varje offentlig toalett. Ha med dig en flaska och fyll.

Behålla den mentala hälsan

Det är ett helvete att vara hemlös. Tro inget annat. Det är en stor ansträngning som människa att uppfylla behoven utan tydliga förutsättningar. Många drabbas av depressioner som kan sluta i apati.

hemlös-2

Hemlösa själva påpekar ofta att man måste leva för dagen. Vad som händer imorgon är oväsentligt. Se istället de små sakerna, så som brödlimpan du nyss hittade i ett sopkärl.

Som hemlös lär man ofta känna andra hemlösa. Det blir en stark gemenskap som stärker gruppen på grund av alla prövningar man utstår. Att fortsätta vara social är därför viktigt för det psykiska välbefinnandet.

Vissa hemlösa väljer ändå att leva i ensamhet. Det kan ha med tillit att göra. Fattiga människor som kanske har drogproblem kan svika och bedra dig när du minst anar det. Är man ensam och trygg i det, så kan man slappna av på ett annat sätt.

Risken är också att man anammar en viss offermentalitet som hemlös. Istället är det viktigt att se sig som någon som bara är temporärt bostadslös.

Hoppas detta gett dig mer insikt i hur man kan överleva som hemlös.