DELA

Få läsare kommer ha praktisk nytta av detta. Att försvinna som person är raka motsatsen till dagens självframhävande samhällskoncept. Glöm selfies och incheckningar på Facebook. Nu ska vi avhandla en situation som ingen vill hamna i – När man måste förbli osedd.

Vissa människor lägger man inte på minnet. De bara flyter förbi. Ni kanske till och med utbytte några fraser. Du kan inte beskriva deras utseende, mer än att det var en man eller kvinna. Vad beror det på? Hur bär de sig åt för att bara försvinna i mängden?

Att lyckas bli ”den gråa personen”, kan betyda liv eller död för den som till exempel ingår i ett vittnesskyddsprogram. Hur tänker och gör man?

försvinna som person-2

Att inte synas men ändå finnas

Din första utmaning är att kunna stå i ett folkhav, på en gata, ett disco eller vilken annan plats som helst utan att någon lägger märke till dig. Du ska helt enkelt imitera den mest vardagliga person som finns. Personen skulle kunna stå framför dig, utan att du reagerar. Så ser den ”gråa personen” ut.

Det är en svår balansgång när man gör det medvetet. Man ska vara involverad i ”aktiviteterna” som pågår på gatan men ändå vara utanför. Ingen ska hitta en anledning att inleda ett samtal eller fråga just dig om något. Och skulle det hända, så ska ingen minnas personen som svarade.

Att fungera i ett samhälle utan att märkas kräver en avvägd artighet. Du bör prata trevligt och lågmält. Kroppsspråket ska vara anspråkslöst och utan hastiga rörelser. Kläderna ska inte skicka några signaler som ger betraktaren något att fundera på.

Det betyder att inga idrottslag eller andra logotyper ska bäras på kläderna för den som vill vara osynlig. Inte ens några färgklickar, så som streck eller mönster.

Börjar du förstå principen? Om det krävs, kan du bli personen som ser ut som alla andra, beter sig som alla andra, men inte påminner om någon?

försvinna som person-7

Hur människor ser dig

Att leva i en stad kräver hos det flesta ett konstant tunnelseende. Hjärnan har helt enkelt inte kapacitet att registrera allt du ser. Därför ser hjärnan till att filtrera vad du uppfattar att du ser.

En hjärna kommer alltid leta efter hot. Det är en del av evolutionen.

Vad hjärnan uppfattar som ett potentiellt hot är samma hos de flesta människor:

  • Föremål som rör sig snabbt
  • Ett ansiktsuttryck som signalerar aggression eller rädsla
  • Korta avstånd
  • Gester, som att någon försöker göra sig större genom att sträcka ut armarna
  • Starka färger
  • Starkt ljus
  • Andra saker som stimulerar hjärnan

Detta är grundprincipen som även präglar hela djurriket. Tänk på hur djur smälter in i deras naturliga miljö. Vilda djur uppmärksammas ofta inte förrän de går till attack mot sitt byte.

Således bör du och din kropp signalera jämna naturliga färger och ett jämt rörelsemönster.

Att kunna stänga av bakgrundsljudet från trafiken utanför, men samtidigt reagera om ett alarm ljuder, är exempel på hur filtret i din hjärna jobbar.

Klädsel för den som inte vill synas

På engelska finns det en fras för byxor som lyder ”shoot me first pants”. Det används när polis eller militär ska klä sig civilt utan att uppmärksammas av allmänheten. Många gör här fel och tror att civila kläder betyder svarta byxor med benfickor, skjorta och kängor.

Det är uppenbart att en den ”civilperson” som klär sig på detta sätt skulle bli första offret vid en våldsam händelse. Personen skulle helt enkelt vara det första att uppfattas som ett hot – trots att polisen eller militären hävdar sig vara civilt klädd.

Lärdom av detta: Undvik ”skjut mig först-byxor” om du inte vill synas. Man får helt enkelt strunta i den praktiska fördelen av så kallade taktiska byxor. Blå-jeans av standardmodell är bättre.

försvinna som person-4

Kläderna signalerar vad du är för person utan att behöva fråga dig. En person som dygnet runt går i Armani-kostym jobbar troligen inte som lokalvårdare och så vidare.

En solig dag är solglasögon att föredra. Det ger dig ytterligare en möjlighet att undvika ögonkontakt med människor. Forskning visar, att människor minns ett ansikte bättre om ögonen syntes.

Mer om kroppsspråk

Undvik alla rörelser som visar känslor, positiva som negativa. Att vara tillbakadragen är för den som vill försvinna bara fördelaktigt.

Den hastigheten du går i, ska vara den samma som de flesta andra på gatan. Tänk dig att flyta med en ström. Lyssna hur andra pratar och använd samma volym. Pratar du för lågt kommer någon lägga märke till det och lyssna extra noga.

Om du måste bära utrustning

Vanliga människor går sällan runt som packåsnor. De flesta bär på nycklar, plånbok, mobiltelefon och lite andra småsaker. Det förvaras i fickor på kläder, handväska eller ryggsäck.

Har du behov av att bära extra utrustning, skippa filmreferenser som till exempel gitarrfodral. Sök istället efter ryggsäckar som har specialbyggda fack, men ser ut som vilken träningsväska som helst.

försvinna som person-5

Sammanfattning

Den gråa personen rör sig i periferin, utanför medvetandet hos gemene människa. Den gråa personen påkallar aldrig uppmärksamhet och gör aldrig något som hjärnans filter kan uppmärksamma som ett hot.

Den gråa personen är inte här eller där. Personen är inte med eller mot någonting. Inte svart eller vit – bara grå.