DELA

Mot östra Europa 2014 riktades världens blickar och TV-kameror mot den ryska staden Sotji vid Svarta havet.

Kandidater

Sotji röstades fram som arrangör 2007, där det förutom Sotji stod mellan Salzburg i Österrike och Pyeongchang i Sydkorea. Det betyder att det var första gången Ryssland anordnar olympiska vinterspelen.

Platser

Vinter-OS pågick mellan 7-23 februari och för 2014 fanns ett antal nya grenar, däribland lagtävling i rodel, halfpipe på skidor och lagtävling i konståkning. Total var det tolv nya grenar för 2014.

Alla grenar genomfördes i två olika områden, vilket berodde på att Sotji har ett subtropiskt klimat. Is och inomhussporterna ägde rum i den nybyggda olympiska parken i Sotji.

För utomhusaktiviteter såsom skidsporter och liknande genomfördes de i Krasnaja Poljana, vilket är beläget cirka 60 kilometer från Sotji. Krasnaja Poljana ligger på 600 meters höjd över havet, och gör det därför mer lämpat sett till klimatet för vintersporter utomhus.

Siffror för arrangemanget

För den som gillar siffror så var de tävlande utspridda på tre OS-byar. De tävlade i 7 olympiska idrotter på 11 arenor och tävlingsområden. Där genomfördes 98 medaljevent av de 3500 deltagarna.

Antalet personer från mediebranschen på plats beräknades till 10000.

Säkerhet

Säkerheten på OS-arrangemanget var rigorös. Runt 13 miljarder kronor satsades på att vinterspelen skulle kunna genomföras utan störningar. Demonstrationer och protester var bannlysta efter order från Vladimir Putin.

Tillsammans med satsningen på säkerheten och det övriga så blev detta Vinter-OS bli det mest kostsamma någonsin. 40 000 militärer, poliser och annan säkerhetspersonal fanns på plats.

TV-sändningar

Viasat var det TV-bolag som hade rättigheterna att sända Vinter-OS i Sverige. Det resulterade i 1300 direktsända timmar, ett antal som ses som historiskt.

Bland programledarna hittade vi till exempel Carolina Klüft.

Snö

Tillgången på snö säkrade arrangörerna genom två moderna konstsnöanläggningar.

Dessutom lagrades 20000 kubikmeter äkta snö i Sotji. Och uppe i bergen där de alpina sporterna ägde rum lagrades hela 225000 kubikmeter.

Resor

De från Sverige som följde spelen på plats behövde resa via Moskvas flygplats och sedan därifrån direktflyg till flygplatsen Adler i Sotji.

Från Adler är det bara sju kilometer till OS-byn där is-sporterna var belägna.

Biljettpriserna började som lägst på 16 euro, och biljetterna gick som vanligt åt snabbt, enligt CoSport som var Sveriges officiella biljettåterförsäljare.