DELA

Vad gör du om du står öga mot öga med en björn, älg eller varg som lever vilda i Sverige? Hur gör man om djuret anfaller? Hur undviker man att hamna i det läget? Så här undviker du ett otrevligt möte med björnar.

Anfallen av björn

I Sverige är det störst risk att träffa på brunbjörnen i Dalarna. För det mesta är de skygga, men en björnhona med ungar reagerar ofta offensivt på ett upplevt hot. Björnar lockas också in i samhällen för att leta mat bland sopor. Björnar som är på väg att gå i ide kan vara extra sura och det bäddar för en björnattack om du stör.

Inne i ett samhälle kan björnen uppfatta situationen som mer trängd än i skogen och därför är det större risk att den attackerar.

  1. Spring aldrig från en björn. Även små björnar klarar av att springa ikapp en människa och dessutom kan de klättra i träd.
  2. Använd det du har för att försvara dig med. Det finns speciell spray mot björnanfall (innehåller chiliolja). Annars får du ta det som finns till hands. Slå med en pinne, kasta stenar eller svinga din väska och så vidare.
  3. På sommaren behöver en brunbjörn upp till 20.000 kalorier per dag. Var extra noga med att inte störa.
  4. Har du mat med i skogen, bär den i sluten förpackning eller påse. Annars är chansen stor att du får ovälkommet sällskap till picknicken. Detta beteende är vanligt bland björnhannar, som ofta skuggar människor med mat för att sedan anfalla. Var beredd.
  5. Under 1900-talet har har bara ett fåtal människor i Sverige dödats av björnar, men om du blir fälld, spela aldrig död. Fortsätt kämpa emot tills björnen ger upp.