DELA

Omkring 17% av Sveriges yta täcks av blåbärsris. Nu är det hög tid att plocka blåbär och på så sätt få en gratis hälsoboost. Detta är fördelarna med blåbär.

Glöm blåbärssoppa och andra blåbärsprodukter som finns i matbutikerna. De innehåller ofta bara några procent blåbär och är istället utblandat med ”billigare” bär och frukter. Faktum är att vid denna tid på året är skogarna fulla med blåbär – alldeles gratis.

blåbär-1

Huskur mot magproblem

Blåbär har länge varit erkänt som nyttigt, och tidigare såldes bären på apoteket. En av blåbärens främsta egenskaper, är en effektiv lindring av diarréer. Bäst effekt fås om man äter bären torkade eller gör te av bladen.

Håller hjärnan ung

Experiment som gjorts på råttor har påvisat att blåbär får hjärnan att åldras långsammare. Två grupper av råttor testades, varav den ena fick 1-2% blåbär, jordgubbar och spenat i kosten, medan den andra fick ordinarie föda. Efter 8 veckor mättes mentala funktionen i hjärnan, och bland de råttor som ätit blåbärskosten framstod deras hjärna som yngre.

Håller resten av kroppen ung

Inte bara hjärnan påverkas positivt av blåbär, utan även resten av kroppen. Blåbär är fullt av antioxidanter och innehåller tre gånger mer än andra livsmedel rika på antioxidanter så som te och rödvin.

Antioxidanter hindrar att cellerna åldras långsammare. Dessutom stimulerar bären cellförnyelse, renar blodet, förbättrar synen och förbättrar blodcirkulationen.

blåbär-2

Mer nyttigheter

Förutom antioxidanterna innehåller blåbär massor av vitaminer och mineraler. Med tanke på att stora starka björnar får det mesta av sin näring från blåbär finns ju ingen anledning att tveka.

Hoppas detta motiverade dig att ge dig ut i skogen efter det ”blåa guldet”!