DELA

Snart kommer den tid på året då alperna i Österrrike och Tyskland översvämmas av turister. Många är törstiga, och miljoner liter fatöl kommer under högsäsongen att drickas. Det som serveras i glasen runt alpstäder som Berchtesgaden och Königsee är med stor sannolikhet Weininger Bier.

En ytterligare variant
En ytterligare variant

Wieninger Bier är ett privatägt bryggeri som ligger i Teisendorf, inte långt från Berchtesgaden och precis vid gränsen till Österrike. Här har öl bryggts i 300 år (märket har funnits sedan 1666), och tillverkaren försöker vid varje tillfälle tydliggöra vilket hantverk öl egentligen kan vara.

All öl här ifrån ska enbart vara bryggt och lagrat enligt bayerska traditioner.

Wieninger Bräufass är troligen den sorten du får om du beställer in en öl. Ölen går enbart att beställa på serveringar och serveras i större glas. Till utseendet klart med en krona av skum.

En mellanstark sötma infinner sig och smak av malt och humle känns tydligt. I övrigt är det en ljus och lättdrucken öl. Volymprocenten är 5,2, och förutom en aningen mer bitter smak, har Wieninger Bräufass mycket gemensamt med den dominerande ölen i Österrrike – Stiegl.

Hemvisten för Wieninger - Berchtesgaden
Hemvisten för Wieninger – Berchtesgaden

Vad man nu än föredrar, så kommer man i alla fall inte att törsta ihjäl, i alperna i Österrike och Tyskland.