DELA

Promillegränser i Tyskland är lite annorlunda mot de vi har i Sverige. Vissa kallar det frihet, men i Tyskland går det faktiskt att ta en starköl till maten och ändå köra bil lagligt. Så här är promillegränsen i Tyskland.

I sommar kommer många svenskar att nyttja autobahn för sina semesterresor, och därför kommer här ett förtydligande av hur Tysklands promillegräns fungerar. Många tror att gränserna är ganska liberala jämfört med Sverige, men det finns undantag.

Unga förare och förare med nytaget körkort

Sedan 1 augusti 2007 så är promillegränsen för ALLA förare under 21 år 0,0 promille. Är du äldre en 21 år, men har tagit körkortet inom en tvåårsperiod gäller samma regler. Denna lag tillkom efter det visat sig att en tredjedel av alla förare som skadas eller dödas i en olycka har druckit alkohol och är mellan 18-24 år. Straffet för personer med körkort utfärdade i Tyskland blir 125 euro i böter, två prickar i trafikregistret och förlängd prövotid med två år.

Privatbilister i Tyskland

Den generella promillegränsen i Tyskland är 0,5, men rekommenderas inte chansa med. Orsakar du en olycka får du max ha 0,3 promille, annars finns det risk att du döms för rattonykterhet ändå.

Yrkeschaufförer

Ovanstående gäller för privatförare. Är du yrkeschaufför så gäller alltid 0,0 promille. För att sammanfatta med en brasklapp så innebär det att alkohol och bilkörning oavsett ålder aldrig hör ihop. Det är dumt att chansa. Dessutom blir det väldigt jobbigt att plötsligt stå i Tyskland med sin bil och indraget körkort.