DELA

Öl är överlägset den mest populära alkoholhaltiga drycken genom tiderna. Den öl vi dricker idag skiljer sig mot de första öl-brygderna, men grundstenen är densamma. Här är milstolparna i utvecklingen av öl.

År 9000-7000 före Kristus – Korn

Vad som är ölets sanna härkomst är inte helt klarlagt. Vissa menar att öl framställdes av misstag under den neolitiska eran. Det kan varit så att vild jäst fastnat på korn och börjat gro. Det i sin tur startade en jäsningsprocess som skapade alkohol, som dåtidens människor sedan upptäckte.

År 800 e.kr. – Humle

Från 800-talet finns de första skrivna källorna på att humle användes som ingrediens till öl. Källan är ett franskt munkkloster.

Under 1300-talet användes öl som konserveringsmedel. Öl ersatte de tidigare örterna och kryddorna som man använt för att förlänga hållbarheten på livsmedel.

1500-talet – Intresset för öl ökar

Under medeltiden blev öl en mycket populär dryck, särskilt i Europa. 1516 stiftades i Tyskland de första renhetslagarna, som lever kvar än idag. I renhetslagen står det att öl endast från bryggas av vatten, humle och korn.

1858 – Jäsning

Den franska kemisten Louis Pasteur demonstrerar hur jäst gör att socker jäser till alkohol. Kemisten visar också hur bakterier kan förstöra öl, men också hur det går att undvika. Av hans efternamn har vi fått ordet pastörisering, vilket innebär att man dödar bakterier genom upphettning. Metoden används numera också på bland annat mjölk.

1933 – Ölburkar

Gottfried Krueger Brewing Company var först med att buteljera öl på burk. Till en början gav man bort 2000 burkar som kunderna fick utvärdera. Aluminiummodellen av burken som användes på 1930-talet vägde nästan sju gånger mer än vad en ölburk idag väger.

1988 – Plastmojäng i burken

Guinness lanserar en plastmojäng fylld med nitrogen som läggs i ölburken. Detta innebär att även ölsorter med svag kolsyra kan skapa en skumkrona vid tappning.