DELA

Öl är inte det som Rumänien är mest känt för att exportera, men det finns ändå några stora och goda ölsorter. Här är de vanligaste.

I Rumänien heter det största bryggeriet Ursus och har cirka 1700 anställda. Ursus ligger bakom de flesta populära öl-sorter i Rumänien. Öl i Rumänien är billigt och finns att köpa väl kyld i nästan varje gathörn.

Bryggeriet Ursus har bryggt öl i över hundra år i staden Cluj-Napoca, men produktionen har nu flyttat till flera mindre städer efter att ett Sydafrikanskt bolag köpt upp varumärket.

Ursus Premium på flaska.

Beställer du en fatöl i Rumänien är det sannolikt att det är Ursus i glaset. Beställer du en öl på flaska i Rumänien får du sannolikt en Ursus premium. Båda sorterna är ljusa och har runt 5% alkoholhalt. Mer än 10 kronor ska en Ursus inte kosta på en restaurang. I en affär kan man räkna med runt 5 kronor, då kall.

Regele berii în România är Ursus slogan och betyder ungefär ”Kungen av öl i Rumänien”

Ursus ligger även bakom en annan öl. Den bär namnet Stejar, och är lite kraftigare och mörkare. Alkoholhalten ligger på 7%, men inget som dominerar smaken. Denna rekommenderas starkt före Ursus.