DELA

Numera behöver du själv inte handla alkohol utomlands på plats utan det går bra att beställa på Internet från annat EU-land.

För enkelhetens skull presenteras här de två vanligaste sätten. De allra flesta som läser detta inlägg är intresserade av punkt 2.

1. Det finns en otrolig mängd olika sidor som levererar till Sverige, och alla skryter om att de är billigast. Skillnaden mellan att köpa alkoholen på plats i landet eller via Internet är att på Internetbeställningar måste betala alkoholskatt. För att slippa den svenska alkoholskatten ska nämligen tre kriterier var uppfyllda;

  1. Alkoholen ska användas för eget bruk.
  2. Du ska själv transportera det.
  3. Du ska vara minst 20 år.

Beställning får endast göras från ett annat EU-land och innan den skickas ska Skatteverket underrättas och när du tagit emot beställningen ska skatten betalas. Blanketten finns på Skatteverkets hemsida och heter SKV 5200. Missar du detta och tullen upptäcker beställningen får du ändå betala alkoholskatten och dessutom ett så kallat transporttillägg som är 20% av alkoholskatten, och gör man inte det så förstörs dina varor efter en månad.

2. Låter det krångligt? Det kan bli mycket enklare, nämligen om sidan du beställer från ser till att ordna transporten. Då är det alltså säljaren som fixar med skatten och du slipper en massa pappersarbete, vilket gäller för de flesta Internetsidor som riktar sig till vanliga privatpersoner.

Fram till juni 2007 var det förbjudet för svenskar att beställa alkohol, men det underkändes av EU-domstolen och förbudet mot privat import slopades.