DELA

Champagne måste komma från den franska regionen Champagne – Allt annat är mousserande viner. Vad skiljer egentligen champagne mot vanligt vin? Så här gör man champagne.

Champagne

Druvor till champagne

Det första man gör är att välja druvor. Druvsorter som nästintill alltid används är Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Varje druvsort bidrar med unik smak och arom till den färdiga flaskan.

Druvorna väljs ut noggrant för att undvika mörkare kulörer, då dessa kan missfärga champagnen.

Första jäsningen

När druvorna är plockade läggs de i en slags press. I pressen åker ett mekaniskt lock upp och ner som pressar ur saften från druvorna. Saften samlas upp i tunnor och nu är grunden till champagne klar.

Andra jäsningen

Liqueur de tirage, heter en blandning som består av jäst och socker. Denna heller man i flaskan som sedan försluts. Förslutningen måste vara tät, då ett enormt tryck byggs upp i flaskan under jäsningen.

Här bildas alkoholen. Jästen reagerar med sockret som också skapar bubblor av koldioxid. Man uppskattar antalet bubblor i en champagne-flaska till 50 miljoner!

Förvarning

Nu börjar champagne-hantverket på riktigt. En äkta champagne måste enligt lag vara lagrat i minst 15 månader. Under den tiden roteras flaskan en åttondels varv varje dag. En dyrare sort är oftast lagrad 2 år eller mer. Flaskorna förvaras alltid med halsen nedåt.

”Dégorgement”

Vid detta moment doppas halsen på flaskan i en köldvätska som skapar en liten kula av is i flasköppningen. Denna tas sedan bort, och förhoppningsvis följer då eventuella jästavlagringar från jäsningsprocessen med.

När det är gjort, kan man variera champagnen genom att tillsätta mer socker och vanligt mousserande vin.

Champagne

Korkning

Sista steget är att trycka igen flaskan med en kort. På korken står namnet på vintillverkaren. Korken omsluts sedan med en trådbur av metalltråd.

Nu är den fina drycken klar och väntar på rätt tillfälle att öppnas!