DELA

Världens mest kända ölstuga och värdshus ligger i München och här är det fullt drag alla dagar i veckan. Inget besök är komplett utan att ha svalkat strupen på Hofbräuhaus München.

Hofbräuhaus München har funnits ända sedan 1597, och platsen har varit föremål för flera kända politiska intriger som kräver en separat artikel.

Klockan 21 en måndagskväll och stämningen är på topp
Klockan 21 en måndagskväll och stämningen är på topp

Hofbräuhaus har legat på samma plats i över 400 år, men idag är ölstugan mer populär än någonsin. I snitt besöker 35.000 gäster stugan varje dag och blir serverade ölet ”HB Original” som finns både som ljust (veteöl) och mörkt.

Hofbräuhaus München-4

Om man beställer in en HB Original kommer den i en sejdel på en liter, men den som är klenmagad kan säga till så går det även att få i halvlitersstop. För den som inte spottar i glaset finns det ”Stiefel”, det vill säga ett glas som har formen av en stövel och rymmer 5 liter öl.

Hofbräuhaus Munchen-5

Till en början var Hofbräuhaus endast öppet för speciella gäster, men efter en förordning 1828 fick allmänheten tillträde.

Varje kväll spelar en blåsorkester bayersk musik. Bli inte förvånad om du dras med i en stor dans.

Hur hittar man hit då? Adressen är mycket enkel att komma ihåg: am Platz. Varenda invånare i München kan peka ut riktningen dit.
De högt aktade stamgästerna har även egna ölstop
De högt aktade stamgästerna har även egna ölstop

Och en sak till. Sätt dig för guds skulle inte vid något bord som har en skylt med ”Stammtisch”. Räkna med sura blickar om du tar någon av stamgästernas platser.