DELA

Du behöver inte alltid åka söder över för att handla dryck till en billigare penning. Det känner inte alla till. Sedan alkoholskatten sänktes i Finland (för att sedan höjas något), är det ett realistiskt alternativ för många norrlänningar och turister att åka öster ut.

En promenad över Torne älv är allt som krävs för att se första butiken – Alko som de heter i Finland.

När Finland sänkte alkoholskatten var oron påtaglig. Systembolaget i till exempel Haparanda räknade med att minska sin försäljning med 30 procent. Dessutom har en del Alko-butiker öppet till 20:00 på kvällen under vardagar, och till 18:00 på lördagar. Och åldersgränsen för att handla är satt till 18 år.

Alkos butik i Torneå är den butik som har störst tillströmning av svenskar, och jämfört med Sverige har Finland en spritskatt på 103 kronor per liter gentemot Sverige med över 200 kronor.

Värt att tänka på är att det just är sprit som är billigare i Finland.

Öl och cider ska du fortfarande handla i Sverige, om den ska vara på många procent. Vill du trots allt handla din öl i Finland så handla mellanöl (upp till 5,0%)  i en vanlig matvarubutik istället, då deras pris är nästan alltid mer fördelaktigt än Alkos.

Även fast artikeln belyser gränshandeln kring finska gränsen i Norrland gäller självfallet liknande priser i övriga landet såsom Helsingfors för de båtburna.