DELA

Göra egen öl är mycket enklare än man kan tro. Med tanke på hur ölsortimentet fullkomligt exploderat i Systembolagets hyllor under senare år, så kan du här få en ny ölsort att prova – din egen. Så här brygger man öl i teorin. 

För att klara nedanstående moment är det bra om du läst på lite innan kring jäsning och öl. Du behöver även minst två stora kärl samt sifon och en hydrometer.

Nu blir det rå öl

Börja med att lägga lätt krossad säd i en kornpåse. Sänk ner påsen i ett kärl med vatten som håller temperaturen 70 grader. Låt kornpåsen ligga i vattnet i cirka 30 minuter. Under tiden bryts sädens stärkelse ner till socker, som i sin tur blir maltextrakt.

Vattnet kommer så småningom se brunaktigt ut. När 30 minuter gått, ta upp påsen, häll i mer vatten i kärlet och låt det koka upp.

Avsluta vörten

Vört betyder den vattenlösliga delen av omvandlade maltbeståndsdelar.

I det kokande vattnet är det nu dags för att lägga i humle. Humlen kommer att balansera ölens sötma.

Vänta i 45 minuter medan det kokar. Sedan kan du tillsätta smakämnen eller aromer. När det gått en timme sedan det började koka, ska du lägga i den sista humlen för att justera till din blandning.

Nu ska vätskan kylas. Temperaturen behöver kommer ner till 20 grader, vilket sker enklast genom att placera kastrullen eller kärlet på en bädd av is.

Under tiden det svalnar, sterilisera en plastbytta, som strax kommer användas till att jäsa vörten.

På ett bryggeri så är kärlen för att jäsa lite större
På ett bryggeri så är kärlen för att jäsa lite större

Tillsätta jästen

Filtrera i den kylda vörten i jästkärlet. Sätt i en hydrometer och anteckna vad den visar. Lägg i en dospåse med jäst, rör om och sätt på ett lufttätt lock.

Nu ska blandningen stå och jäsa i 5-7 dagar. Den ska hålla en temperatur mellan 21-27 grader.

I kärlet kommer nu jästen bryta ner sockret till koldioxid och etanol. Nu börjar det likna öl!

Håll koll på jäsningsprocessen

För att kontrollera jäsningsprocessen behöver du titta på hydrometern. Denna åtgärd gör att du kan själv avgöra hur hög alkoholhalt det ska vara i ölen. När vikten på vätskan sjunker, betyder det att jästen omvandlar mer och mer av sockret till alkohol.

Kom ihåg att du måste kalibrera hydrometern efter den temperatur du har på vätskan. När hydrometern visar någonting runt 1.010 betyder det att jäsningen är färdig.

Buteljera ölen

Du behöver tomma flaskor. I dessa häller du i lite socker uppblandat med vatten. Detta för att kolsyran inte ska försvinna från det som snart är din egengjorda öl.

Använd sifon för att hälla vätskan i ett ytterligare kärl och häll i mer socker innan buteljeringen startar.brygga öl-2

Nu behöver allt helst utföras i ett moment. När du börjat hälla i vätskan i första flaskan, gör ingen paus när du går över till nästa och så vidare. Om du pausar, kommer smaken bli förstörd av skum och bottensatsen.

Förslut flaskan med en kapsyl, och låt det stå i ett par veckor innan du serverar.

Avslutningsvis om ölbryggning

Jästen omvandlar socker till koldioxid och alkohol. Denna princip har använts i tusentals år för att brygga öl, men det är först under 1900-talet man förstått de kemiska principerna bakom.

Denna guide är bara en vägledning i hur processen kring ölbryggning går till. Europaidag.se lämnar inga garantier för att det smakar gott eller inte är hälsovådligt.