DELA

Fernet är en spritdryck som har sitt ursprung i Milano i Italien och klassas som bitter. Det som utmärker Fernet är den stora blandningen av olika kryddor och örter i drycken.

Att Fernet är så mörk att den nästan är brun beror inte på att något färgämne tillsätts utan färgen kommer helt och hållet från växterna som blandas i.

färgen kommer helt och hållet från växterna som blandas i

Utöver spriten så är vanliga ingredienser malört, apelsinskal, mynta och saffran. På den europeiska marknaden finns en mängd olika Fernet men besöker du ett svenskt Systembolag kommer du bara hitta Fernet Branca och Menta. De har båda en tydlig smak av mynta.

Fernet kan drickas som den är men är också populär i olika kaffedrycker. Det förekommer många rykten kring innehållet i Fernet.

Som rubriken påstår används Fernet som en huskur mot magont och andra magproblem.

huskur mot magont och andra magproblem

Även bakfylla, kolik hos barn (prova inte!) ska kunna botas och tidigare trodde man även att Fernet hjälpte mot kolera.

Om det är sant eller ej får du helt enkelt prova, men författaren till denna artikel fick själv ett rejält magknip i Prag botat med Fernet av en välvillig tjeckisk man.

Alkoholhalten i Fernet ligger på 45% och Fernet-landet nummer ett är Argentina som har en produktion på 35 miljoner liter varje år. Många tror att det är deras nationaldryck fast den inte har någon sådan status.

Det finns dock en skillnad på hur Fernet dricks i Argentina och resten av Sydamerika  och Europa. I Sydamerika blandas oftast Fernet med cola. 1 del Fernet och 9 delar cola.

Smaken av Fernet faller dock nog inte riktigt alla i smaken. Fernets smak kan beskrivas som Jägermeister utan socker.

Har du slutligen nu hittat en billig Fernet på en bordershop så ska den antingen serveras rumstempererad eller som det heter, ”on the rocks”, det vill säga tillsammans med iskuber.