DELA

De flesta svenskar åker till Tyskland med färjan via Rödby-Puttgarden. Puttgarden i sig är en liten ort med 200 invånare som varje dag invaderas av fullastade färjor med törstiga skandinaver. Här kommer en sammanfattning av shoppingmöjligheterna, så kallade bordershops i närheten av Puttgarden.

Scandlines bordershop

Bordershop är det största försäljningsstället och har fyra våningar fulla av godis, elektronik och givetvis ett stort sortiment av drycker. Bordershopen drivs av Scandlines, och priserna är generellt sett bra. Fördelen med Scandlines bordershop är att de även erbjuder vinprovning innan köp av vissa viner.

Bordershopen stoltserar med inte mindre än 300 sorters whisky vilket ganska svårslaget. Man kan även via hemsidan boka i förhand vad man ska ha, och få det levererat direkt från lagret och på så sätt undvika att spilla dyrbar tid i kassa-kön. För de bekväma som bara vill stiga av färjan, handla och bege sig tillbaka finns egentligen inga andra alternativ.

Calles grenz shop

Calles grenz shop är en annan välkänd butik för svenskar. Utbudet är nästan lika stort som Bordershopen. Calles ligger några kilometer från Puttgarden men det kan vara värt den sträckan då priserna kan variera mellan Calles och Boardershop. Beroende på vad man ska ha så lönar det sig att kolla in båda.

Vi upplever det som Calles vanligtvis är billgast på vin. Generösa öppettider har Calles; Måndag till torsdag är det 05:00-21:00 och fredag och lördag 03:00-21:00 som gäller. Söndagar måste butiker i Tyskland hålla stängt så försök undvika dessa dagar.

Sky

Sky finns som en supermarket i Burg, även det några kilometer från färjelägret. Rekommenderas främst om du är på jakt efter billigaste vodkan eller jägermeistern, vilket går att hitta för runt 50kr respektive 90kr.

Aldi

Förutom Sky finns en gäng andra supermarkets t.ex Aldi också, som oftast har bra priset på utvalda varor, vilket gör dem billigare än i bordershopen. På supermarkets kommer du dock inte undan panten.

Nielsensdiscount24/Scanbolaget

Nielsensdiscount24/Scanbolaget finns på Landkirchener Weg 1. I sin marknadsföring påstår de sig vara 40-50% billigare än det svenska systembolaget, vilket vid en kontroll ser ut att stämma. Väl värt ett besök.

Fleggaard

Fleggaard i Burg är ett danskt företag som egentligen har allt och lite till inklusive alkohol. Byggvaror, vitvaror, elektronik så är familjen med så kan de flesta hitta något fynd. Öppettiderna är i stort sett samma som övriga gränshandelsbutiker.