DELA

Bästa sättet att slippa eller bota bakfylla är att förebygga den eller inte dricka alls, men det är ju inte alla gånger så lätt. Och denna sida handlar bland annat om alkoholdrycker. Här kommer några tips på hur du kan lindra dina åkommor och möjligen botar bakfylla.

Förberedelser är A och O. Hur bakfull du kommer bli dagen efter påverkas mycket av vad du gör innan du börjar dricka.

Hur bakfull du kommer bli dagen efter påverkas mycket av vad du gör innan du börjar dricka

Drick aldrig på tom mage, utan en rejäl allsidig måltid med skapligt mycket fett är att föredra, då fettet ser till att binda alkoholen. Med mat i magen blir kroppen dessutom bättre på att ta hand om alkoholen och skadeverkningarna på kroppen minskar.

Vatten är en annan viktig komponent. Drick mycket vatten på dagen och gärna under kvällen du dricker även fast det kan vara svårt. Valet av alkoholdryck spelar också roll. Det är numera vetenskapligt bevisat att rött vin förvärrar bakfyllan precis som mörka spritsorter.

rött vin förvärrar bakfyllan precis som mörka spritsorter

Om du har lätt för att bli bakfull ska du alltså fylla din vagn på bordershopen med så mycket ljust som möjligt.

När det sedan är läggdags, drick mycket vatten och ät gärna något salt som binder vätska då kroppen gjort sig av med just dessa ämnen. Främsta orsaken till bakfylla är nämligen uttorkning eller vätskebrist.

Främsta orsaken till bakfylla är nämligen uttorkning eller vätskebrist

Anledningen till att du känner dig dålig dagen efter alkoholintag är just för att kroppen mår dåligt. Du är uttorkad, alkoholen har rubbat sömncykeln, alkoholen har irriterat tarmarna, levern får jobba hårt vilket i sin tur kan påverka blodsockernivån som gör att du känner dig trött och lättretlig.

När alkoholen förbränns bildas ättiksyra som kan ge dig hjärtklappning, hudrodnad, svettningar och illamående. När alkoholen sedan försvunnit från din kropp måste cellerna avvänja sig från alkohol, vilket senare forskning visat kan vara den främsta orsaken till att du mår dåligt.

Om du nu inte har följt tipsen och är bakfull, drick för det första mycket vatten eller annan vätskeersättning till exempel Resorb. Drick juice eller något med mycket fruktsocker i.

Ta en promenad och gå sedan och lägg dig. Sömn anses av många vara det bästa botemedlet.