DELA

Das besten Biere der Welt, världens bästa öl. Många tänker då på Münchens stolthet – ölet Augustiner.

Augustiner Bräu som är namnet på Münchens äldsta bryggeri. De ligger bakom ölet som nog alla som besökt Oktorberfest smakat.

Augustiner finns i flera varianter, men den ljusa lagern (Augustiner Helles 5,2%)  är den populäraste med dess friska smak. När man i vardagligt tal pratar om att ta en Augustiner är det vanligtvis den man syftar på. Andra varianter som finns är:

  • Edelstoff – sötare och starkare (5,6%)
  • Augustiner Dunkles – Mörk maltöl
  • Augustiner Pils – Bryggd enligt originalreceptet för pilsner
  • Augustiner Weiss – Som det låter, ett mycket ljust öl
  • Oktoberfestbier – Ett öl som bara serveras under Oktoberfest, och detta öl serveras enbart ur de traditionella trätunnor
  • Maximator – Augustinerbräu:s starkaste öl på 7,5%
  • Heller Bock – Ett vällagrat öl på 7,5% som enbart finns att köpa under maj och juni, så passa på!

Augustiner har länge haft en lokal förankring i München och området runt om. På grund av dess stora popularitet kan man nu hitta ölet i flera delar av Tyskland. Enligt uppgift ska det finnas ett tiotal barer i Berlin som serverar Augustiner.

Augustiner har aldrig varit känsligt för trender. Flaskan har sett likadan ut i 20 år, och bryggeriet lägger inga pengar på marknadsföring då deras öl säljer ändå. I stort sett alla platser som säljer öl i München, inklusive BMW Welt har Augustiner i sitt sortiment.

Augustiner Bräu driver även en av Münchens största ölkällare, Augustiner-Keller på Arnulfstrasse 52. Det är precis runt hörnet på centralstationen och väl värt ett besök.

Augustiner har delvis letat sig ut i resten av världen. USA har en begränsad import, i Cardiff och Edinburgh finns ölhallar som framställer sig som en ölhall för Augustiner-älskare.