DELA

Att äta i Östeuropa är för det mesta mycket billigt. Portionerna är ofta stora och maten är god och hemlagad. Här är några exempel på vad mat i Östeuropa kan kosta och vad du får.

7Finare måltid i Riga

Tack vare turismen har Riga en högre prisnivå än övriga Lettland. Väljer man att äta lite finare så behöver det ändå inte kosta skjortan. Bilden ovan visar var det går att få för 85 kronor. Gott med ankbröst, men knappast mättande.

6Estland – Fiskrätt på vägkrog

Den spikraka vägen mot S:t Petersburg har gott om vägkrogar. För strax över 20 svenska kronor går det att äta panerad fisk med potatis. Ingår brukar även saft göra.

5Litauen – Stadiga schnitzlar

I Litauen går det att få en stadig schnitzel av tysk standard för cirka 40 kr exklusive dryck. Måltiden på bilden är från Litauens huvudstad, så priset utanför stan är något lägre.

4Rumänien – Husmanskost som snabbmat

I Rumänien gillar man kött och en slags kryddig järpe tillhör menyn. Rätten på bilden serveras både på restauranger och snabbmatshak. Maten på bilden är från en snabbmatsrestaurang och kostade cirka 35-40 kronor.

3McDonalds har ingen chans mot Hesburger

I Baltikum och andra forna östländer har McDonalds hård konkurrens från hamburgerkedjan Hesburger. Koncepten är de samma, men priserna är mer justerade till gästernas inkomster. En normal meny kostar cirka 30-40 kronor.

2Ukraina – Restaurangpriskrigets vinnare

I Ukraina är restaurangbesök riktigt billigt. Kött är vanligt på menyn, men också olika rätter med karp-fiskar. Kontinental mat, som schnitzeln på bilden kostar en aning mer, men är ändå mycket prisvärd. 30 kr kostade maten på bilden. En öl till maten kostar 10-20 kronor.

I huvudstaden Kiev är priserna inte mycket högre. Hamburgaren på bilden ovan är på 600 g och intogs på Tiger Bills vid Maidan i centrala Kiev. Själva måltiden gick på 65 kronor.

1Segraren Andy’s pizza

I flera länder i Östeuropa är Andy’s pizza en vanligare syn än McDonalds. Andy’s serverar mer än bara pizza. Oavsett om du är i Rumänien, Moldavien eller Ukraina så är menyn standardiserad, med ett rikt utbud av pizza, för- och huvudrätter, efterrätter och drycker. Allt till ett förmånligt pris. Dessutom finns meny på engelska. Personalen är professionell och kortbetalning inga problem. Helt enkelt en bra blandning av kontinental mat och mer östeuropeiska rätter till ett bra pris. Räkna med att en pizza kostar från 20-30 kr och andra huvudrätter 30-50 kr. Öl cirka 20 kr, lite beroende på land.