DELA

Att San Miguel är ett gott öl vet de flesta. Färre vet dock att det kommer från Filippinerna och inte från Spanien eller Mexiko.

Vad som däremot är sant är att San Miguel bryggs i Spanien av ett dotterbryggeri till den filippinska tillverkaren, vilket gjort att San Miguel har en stark förankring i spansk dryckeskultur.

Dessutom så startades bryggeriet i Filippinerna av spanska emigranter, varav några senare flyttade tillbaka till Spanien och startade dotterbryggeriet. San Miguel har ganska liten beska men en ganska tydlig sötma och kan enklast beskrivas som ett ljus lager som ska serveras med en temperatur på 8-10 grader.

I Asien förekommer San Miguel i flera varianter än den vi ser i Sverige; San Miguel Ice, San Miguel Pale, San Miguel Light samt bryggeriets lågprisöl Red Horse med en alkoholhalt på cirka 7 procent. Den San Miguel som är vanligast i Europa är en volymprocent på 5,4.

San Miguel började tillverkas 1953, och var först avsett för den inhemska marknaden.

1957 startade det spanska bryggeriet och 1962 börjar ölet exporteras till andra länder.

Övriga varianter på San Miguel som kan gå att finna i Sverige eller andra europeiska länder är Especial som är ett mörkt öl, San Miguel 1516 som är bryggt enligt tyska renhetslagar, San Miguel 0,0 (alkoholfri ljus lager) och San Miguel Eco som är det ekologiska alternativ

En San Miguel i flaska på 250 milliliter kostar för närvarande 13:20 på Systembolaget.