Hem Mat & dryck Alkoglass är inget nytt

Alkoglass är inget nytt

DELA

De senaste dagarna har det stormat rejält om den så kallade ”alkoglassen” som säljs av bland annat Mathem.se. Varför reaktionerna kommer först nu är dock oklart, då alkoglass definitivt inte är någon nyhet – ens i Sverige.

Alkoglass, en en slags fryst cocktail med en alkoholhalt på cirka 5%, har sedan i början av juli debatterats i många medier. IOGT-NTO anser att glassen kan jämföras med en starköl och tusentals har skrivit under för ett förbud. Att alkoglassen kan säljas, beror på att den i fast form inte klassas som en alkoholdryck.

Alkoglass är inget nytt i varken Sverige eller Europa. Nederländerna är en stor producent och i Danmark har den som fyllt 18 år sedan 15 år tillbaka kunnat köpa glassen.

I juni 2003 förbjöd livsmedelsverket den nederländska tillverkaren Evolution Enterprises att importera glassen till Sverige, som då såldes i ett 30-tal länder.

Sedan lite drygt ett år tillbaka har glass med liknande karaktär, återigen hittat tillbaka till Sverige genom en lucka i lagen. Den såldes då, precis som nu, av Mathem.se som sedermera valde att dra tillbaka produkten.

I dagsläget säljs glassen återigen av Mathem samt ett tiotal ICA-butiker.

Medan en protestlista som stöder ett förbud av alkoglassen har fått närmare 4000 underskrifter, har listan för att ha den kvar hittills samlat cirka 500 underskrifter.

Den omfattande reklamen för den ”nya” glassen ligger nu under utrednings hos Konsumentverket. För att helt förbjuda glassen och inte bara reklamen, behövs en ändring av lagen.