DELA

Många undrar över vilka åldersgränser som gäller för inköp av alkohol i olika länder. Denna artikel reder ut dina funderingar om åldersgränser för alkohol i olika länder.

18 år är den absolut vanligaste åldern då det blir tillåtet att inhandla alkohol världen över.

I Bryssel finns allt för öl-älskare. Kommer du in?
I Bryssel finns allt för öl-älskare. Kommer du in?

I Afrika har samtliga länder satt 18 år som ålder för allt oavsett styrka förutom Egypten som har 21 år för köp av vin och sprit.

Burundi har visserligen en artonårsgräns, men den gäller inte om föräldrarna gett sitt samtycke. Det lilla landet Comoros saknar helt åldersreglering.

I Europa är det däremot en större åldersspridning, men den vanligaste åldern för inköp är 16 år eller 18 år.

Albanien är det enda land som saknar åldersgräns

Albanien är det enda land som saknar åldersgräns, och Moldavien, Cypern  och Malta är ensamma om att ha 17 år som åldersgräns.

En del länder gör skillnad på laglig ålder för att dricka och laglig ålder för att köpa alkohol. Detta vill säga att i dessa länder kan till exempel föräldrar bjuda sitt 16-åriga barn på alkohol, men barnet får inte köpa eget förrän 18 års ålder.

De länder i Europa som tillämpar en åldergräns på 16 år (för vanligtvis drycker upp till en viss volymprocent) är Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Holland och Schweiz.

fritt för alla 16-åringar att köpa samtliga drycker

Portugal,  Gibraltar, Grekland och Luxemburg saknar restriktioner och således är det fritt för alla 16-åringar att köpa samtliga drycker.

I Amerika är det enklare regler. Alla länder förutom USA och Haiti tillämpar 18 år för köp av alkohol. I USA är åldern generellt 21 år och på Haiti 16 år. Kanada är ett undantag, där åldern är 19 år i de olika delstaterna i kombination med olika lokala regler.

Kom ihåg att även om du som underårig får köpa alkohol utomlands, så behöver du vara 20 år för att få föra in den i Sverige enligt lagen.

Saknar du något land?