DELA

Öl från Belgien bryggd i ett kloster har vi hört förut. Leffe som är en känd ölsort bryggs visserligen i Frankrike, men härstammar från belgiska munkar. Hur är det med Affligem?

Affligem är en kommun i Belgien, men mer känd är självklart ölsorten. Det är en ljus öl (i denna artikel Affligem blond) och som alltid så är den belgiska ölen stark. Affligem är en volymprocent på hela 9,5.

Medan annan öl med belgisk härstamning är oftast mörkare, är Affligem ljus och lättdrucken. Hemligheten bakom dess lättdrucka karaktär är att jäsningen sker två gånger. Med detta menar att man låter ölen jäsa en till gång upptappad i flaska utöver jäsningen i faten.

En dubbeljäsning på detta sätt ger finare bubblor och mer smak. Enligt ölkännare, tropiska inslag av främst banan.

Öl från Affligem betraktas som premium-öl och förutom blond finns sorterna ”Double” och ”Tripple”

I Belgien är Affligem den äldsta klosterölen som finns och fortfarande bryggs och är daterad till år 1074. Dess popularitet ökade på medeltiden.

Denna öl gör sig bäst att dricka vid inköpstillfället och blir inte bättre av att stå och åldras i en mörk källare. Bäst före-datum på flaskan brukar vara satt till 24 månader efter produktionsdatum.

Under slutet av andra världskriget stängde klostret bryggeriet, men 1956 delgavs ett bryggeri det hemliga receptet vilket gjorde att produktionen kunde återupptas.

Jäsningen i flaskan är det som utmärker Affligem. Ta det bara lugnt, detta öl ska drickas sakta trots dess sluga karaktär.

Affligem bryggs av bryggeri Affligem.