DELA

I det forna Sovjet blev befolkning också självklart törstig på allmäna platser. I USA löste man det med myntbaserade dryckesautomater där innehållet serverades i metallburkar för engångsbruk, medan kopiorna av konceptet i Sovjet blev mer eller mindre ofrivilligt väldigt miljövänliga.

Den sovjetiska varianten på den amerikanska läskmaskinen sålde självklart inte Coca-Cola. Istället var det kolsyrat vatten eller en kolsyrat vatten med några droppar sötma i, men principen var ju den samma. Stoppa i 1 kopeck för vatten eller 3 för en glas läsksubstitut.

Allt serverades i ett kommunalt glas som tusentals tidigare hade drukit i. Det rengjordes enkelt genom att man vände glaset uppochner för att spola rent det i automaten, innan man la i pengen. När du druckit, ställ tillbaka glaset i automaten.

Dessa maskiner var vanliga i hela Sovjetunionen och några överlevde faktiskt många år efter kommunismens fall i olika avlägsna ryska städer. Precis som många andra produkter som tillverkades inom en planekonomi var de kanske inte bäst, men hållbarheten var inget fel på.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here