DELA

I det forna Sovjet blev befolkning också självklart törstig på allmäna platser. I USA löste man det med myntbaserade dryckesautomater där innehållet serverades i metallburkar för engångsbruk, medan kopiorna av konceptet i Sovjet blev mer eller mindre ofrivilligt väldigt miljövänliga.

Den sovjetiska varianten på den amerikanska läskmaskinen sålde självklart inte Coca-Cola. Istället var det kolsyrat vatten eller en kolsyrat vatten med några droppar sötma i, men principen var ju den samma. Stoppa i 1 kopeck för vatten eller 3 för en glas läsksubstitut.

Allt serverades i ett kommunalt glas som tusentals tidigare hade drukit i. Det rengjordes enkelt genom att man vände glaset uppochner för att spola rent det i automaten, innan man la i pengen. När du druckit, ställ tillbaka glaset i automaten.

Dessa maskiner var vanliga i hela Sovjetunionen och några överlevde faktiskt många år efter kommunismens fall i olika avlägsna ryska städer. Precis som många andra produkter som tillverkades inom en planekonomi var de kanske inte bäst, men hållbarheten var inget fel på.