DELA

Lützen, nu en svensk oas i Tyskland. Då, 16 november 1632 låg dimman tät. Det var här Gustav II Adolf stupade. Så här ser platsen ut idag.

Lützen-1

Under morgonen den 16 november 1632 hade dimman legat tät. Trupperna stod uppställda i väntan på att dimman skulle lätta och slaget börja. När klockan närmade sig 11 på förmiddagen började dimman skingra sig och order om eldgivning kom.

Konungens död

Gustav II Adolf dirigerade oftast slagen i främsta ledet, och så även denna dag. Hans strategi var oftast snabba taktiska beslut, som resulterade i överraskningsmoment.

Lützen-2

Slaget, som stod mellan Gustav II Adolf och greve Pappenheim var nära att vinnas när Gustav II Adolf ville få de svenska trupperna att pressa på ytterligare mot fienden. För att ingjuta mod och kamplust hos sina mannar red han fram i främsta ledet

Längst fram i den svenska centern stötte kungen ihop med en officer från fiendesidan. Kungen sköt honom och skottet gick genom lungan. Kungen själv, blev träffad av en kula som krossade vänstra armbågen. I kaoset som rådde blev även kungens häst träffad.

Lützen-3

Hästen blev träffad i halsen och var nu nästan omöjlig att styra. Kungen förvirrade sig allt längre in bland fienderna och byn Lützen. Här träffas han av ett skott i ryggen och blir dessutom stucken i bröstet. Kungen föll av sin häst.

På marken ligger en svårt skadad Gustav II Adolf. Någon går fram och avlossar ett dödande skott i tinningen. Kungen är död.

Kort efter dödsskjutningen plundras kungens kropp på kläder och guldsmycken. Kungens jacka skickas till Wien som en trofé. Slaget var över.

Lützen och platsen idag

I Lützen märks än i dag att det hände något av stort historiskt värde här. Flera gator har namn med svensk anknytning, en staty av Gustav II Adolf står framför rådhuset, en skola och en förskola är uppkallat efter kungen.

Lützen-4
En av de svenska stugorna

På dödsplatsen finns en minnessten, Schwedenstein och själva området kring monumentet heter Gustav-Adolf-Gedenkstätte.

Minnesstenen är designad i nygotisk stil och byggd 1837. Minneskapellet över stenen är bekostat av Sverige och gavs som en gåva 1907.

Lützen-5
Kapellet

På platsen finns också två typiskt svenska röda stugor. Dessa kommer från Dalarna och skänktes 1932 och 1982. I dessa är det en utställning om konungens död.