David Hasselhoff och Berlinmuren

DELA

David Hasselhof må vara känd för mycket, men kan han verkligen tillskrivas att ha bidragit till Berlinmurens fall? Enligt David Hasselhoff (”The Hoff”) hade hans musikaliska insats betydelse. Nu är det dags att bringa klarhet i detta.

”I’ve been looking for freedom” sjunger i David Hasselhof video framför Berlinmuren på nyårsafton 1989.

En cover gör succé

Låten hade blivit en superhit för Hasselhoff och låg på första försäljningsplats under 8 veckor i Västtyskland. Texten passade in till tiden som rådde och melodin var trallvänlig. Att låten i sig var en cover och egentligen kom 1978 var det få som brydde sig om.

Hasselhoffs singel ”Looking for Freedom” släpptes i juni 1989, cirka fyra månader innan muren föll. Låten gick snabbt upp på topplistorna och som med mycket annan musik från väst förbjöds den snabbt i Östtyskland. Detta till trots att låten egentligen handlar om en son med en rik pappa, som väljer att gå sin egen väg istället för att få allt serverat.

Artister vid Berlinmuren

Under hösten 1989 passade många av dåtidens artister på att framhäva sig själva som motståndare till Berlinmuren, däribland David Bowie.

David Hasselhoff valde dock att vänta tills muren redan börjat rivas.

Nyårsafton 1989 var den första för Tyskland som ett enat land. Mängder av öst- och västtyskar hade samlats i närheten av Brandenburger Tor, när Hasselhoff gick upp på scen med en blinkande jacka och keyboard.

Detta framträdande filmades också, vilket kom att bli en tragikomisk klassiker i slutet av 90-talet.

Muren faller men var är Hasselhoff?

Muren hade alltså fallit, men utan att Hasselhoff varit där. Hans uppträdande var säkerligen uppskattat, men Hasselhoff stod med största sannolikhet inte längst fram på barrikaderna när det verkligen hettade till. Efter sitt uppträdande kommenterade att han var helt ”överväldigad av känslor”.

I en intervju senare till engelska The Sun säger Hasselhoff att han gärna även kommer och skapar fred i andra länder…

Om sanningen ska fram

Vem kan objektivt värdera hans insats för Berlinmurens fall? Inte David i alla fall, som säger tvärtemot de flesta nutida historiker.

Hasselhoff har under senare år blivit försiktig att nämna sitt engagemang, men 2004 intervjuades han i tyska ”TV Spielfilm Magazine”. Han berättar att han varit på museet för Berlinmuren vid Checkpoint Charlie i Berlin, men kunde inte se någon tavla där på honom. Hasselhoffs fans bortförklarade det hela som ett skämt.

Skämt eller ej, David Hasselhoff har och kommer inte riva några murar lika lite som han kommer att bygga talande bilar.