David Bowie och Berlinmuren

DELA

David Bowie är död. David Bowie kände starkt för Berlin och 1987 gav han en konsert i närheten av Berlinmuren som skapade stora rubriker. Stämmer ryktet att David Bowie bidrog till att Berlinmuren senare föll?

När Bowie höll sin konsert i juni 1987, var Berlin ingen ny plats för honom. Under 1970-talet hade han spenderat tre år i staden tillsammans med Iggy Pop i ett försök till miljöombyte.

Under denna tid, producerade han tre album som skulle gå till historien och bli hans mest kända.

Albumet Heroes

Den andra skivan i ordningen fick titeln ”Heroes”,  som en hyllning till den artonåring som sköts till döds av östtyska gränsvakter när han försökte fly från Öst- till Västberlin. Hela Heroes kom att präglas av den spänning som rådde under kalla kriget.

Konsert vid Berlinmuren

Vi återvänder till juni 1987. Framför riksdagen, genomförde David Bowie en open-airkonsert under tre dagar. Temat för konserten blev det samma som skivan Heroes, även om Bowie inte uttryckligen sa att det hela var ett försök att destabilisera situationen i staden.

Illegal radiostation sänder live

1987 var rockmusik från väst fortfarande kontroversiellt. Ungdomarna hungrade efter influenser från väst, men musik och TV utanför godkända frekvenser var förbjudet.

Ändå lyssnade många östberlinare på den amerikanska radion som sändes från den amerikanska sektorn i Berlin. Berlinmuren kunde ju inte stoppa radiovågor. Denna radiostation fick rättighet att live-sända hela konserten till mångas glädje.

Invånarna i Östberlin såg denna handling som en ytterligare bekräftelse på att Berlinmuren måste rivas.

David Bowie

Konsertens tredje dag blir våldsam

På konsertens andra dag, inledde Bowie med att på tyska berätta att låten Heroes tillägnas ”de på andra sidan muren”.

Den sista och tredje dagen fick de östtyska myndigheterna nog av populärkultur från väst. När rockbandet Genesis spelade från scenen, gick polisen till våldsamt angrepp mot de ungdomar som samlats i närheten av muren för att försöka höra konserten.

Många ungdomar slogs till marken och runt 200 personer arresterades. Bedömare anser att detta agerande tände gnistan till en påskyndad revolt mot Berlinmuren. Det handlade ju enbart om människor som samlats för att lyssna på musik och det var svårt för östtyska myndigheter att rättfärdiga.

David Bowies roll i Berlinmurens fall?

Runt två år senare, föll Berlinmuren. Vad var egentligen David Bowies roll i detta? Med facit i hand kan man säga att Bowies upplägg säkerligen sporrade folket, som i sin tur resulterade i det våldsamma polisangreppet mot de östtyska ungdomarna, vilket verkligen tände gnistan.

Bowies framträdande kan nog inte sägas vara en orsak till att Berlinmuren föll, men det blev ytterligare en nagel i ögat på ett samhällssystem som bara några få frenetiskt klamrade sig fast vid.

David Bowie dog 69 år gammal i sviterna av cancer.

I Berlin kan man följa med i Bowies fotspår på en musikalisk vandring som anordnas med jämna mellanrum.