DELA

Berlinmuren är inte riven – helt. Vad finns kvar av Berlinmuren idag?

Det är över 25 år sedan järnridån som delade Öst- och Västeuropa föll. Det kommer firas med pompa och ståt. Det mesta av Berlinmuren kan idag bara återses under former liknande museum. Men, det finns ett fåtal platser där tiden stått still. Berlinmuren står här, än idag!

Det skulle kunna vara 1989 på bilden, men det är 2012.
Det skulle kunna vara 1989 på bilden, men det är 2012.

Vi befinner oss i det lilla sömniga samhället Hötensleben väster om Berlin. När man är i centrum av det lilla samhället är det svårt att tro att några hundra meter väster ut låg en av världens hårdast bevakade gränser.

Hötensleben

Idag bor det cirka 3700 personer i Hötensleben, och här är muren, posteringar och vakttorn helt bevarat med diskreta informationsskyltar.  6,5 hektar finns här att tillgå för alla som överhuvud taget intresserade av historia.

Hötensleben fick känna av kalla krigets spänningar 1952, då platsen på allvar för första gången spärrades av.

Den så kallade dödsremsan.
Den så kallade dödsremsan.

Här skulle fram till 1989 öst- och västmakterna misstänksamt betrakta varandra. Det gällde att hålla sig utanför murområdet, då det fram till 1983 var minerat och självutlösande kulsprutor fanns monterade.

Egentligen är det fel att benämna den bevarade delen i Hötensleben som Berlinmuren, då muren här räknades som den inre östtyska gränsen.

I detta vakttorn tjänstgjorde 6 soldater dygnet runt.
I detta vakttorn tjänstgjorde 6 soldater dygnet runt.

Gränsövergången hamnade lite i skymundan av Helmstedt/Marienborn cirka en mil söderut, som var livsnerven för trafik mellan Västberlin och Västtyskland. Dock hade de båda gränspassagerna samma omfattande bevakning.

Klockan 07:50 den 19 november 1989 öppnades gränsen här.

Äntligen fick grannar återse varandra. Invånare som ansågs som opålitliga hade tvångsförflyttats. Nu fick de en chans att flytta tillbaka.