DELA

Idag är det 30 år sedan den tragiska olyckan på kärnkraftverket Tjernobyl. Olyckan blev startskottet på en levande debatt om kärnkraftens vara eller icke vara.

Än idag påverkas miljoner människor av den radioaktivitet som spreds i samband med härdsmältan. Härdsmältan inträffade i samband med en övning och resulterade i att stora mängder radioaktivitet spreds med vinden.

Stora landområden fortfarande radioaktiva

Till och med Sverige drabbades av radioaktivt nedfall och värst drabbat var markerna kring Gävle. Allmänheten uppmanades att inte plocka svamp och bär.

Trots att Tjernobyl ligger i Ukraina var Vitryssland det land som drabbades värst. Cancerfallen har ökat kraftigt under senare och och man beräknar att cirka 1/5 av Vitrysslands landområde har en förhöjd radioaktiv strålning.

Besöka Tjernobyl idag?

För den som vill veta mer och se spåren från olyckan på plats är det idag enkelt att göra en dagsutflykt till den stängda zonen runt kärnkraftverket. I zonen ingår även staden Pripyat, en stad som dagarna efter olyckan evakuerades fullständigt.

Ett besök till Tjernobyl måste ske tillsammans med guide. Flera resebyråer stationerade i Ukrainas huvudstad Kiev anordnar dagsutflykter till området. De ombesörjer all transport inklusive upphämtning vid hotellet. Priserna börjar från 800 kr. Den mest välkända resebyrån är Solo East Travel.

Under dagen bär man med sig en Geigermätare för att i realtid se strålningsdosen. Alla gator och husfasader är efter katastrofen tvättade, men i naturen förekommer mycket högre stråldoser.

Efter besöket i den stängda zonen får man gå igenom en sluss som upptäcker eventuell kvarvarande radioaktivitet på kläderna.

Vill man se en kärnreaktor av samma modell som Tjernobyl, kan man åka till Litauen och besöka Ignalina i Litauen. Precis som Tjernobyl byggde man en kommunistisk mönsterstad för arbetarna i anslutning till kärnkraftverket.

Vad gjorde du denna dag för 30 år sedan?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here