DELA

En fråga som länge diskuterats är var Europas geografiska centrum ligger. Här finns svaret.

Att enas var Europas centrum eller mittpunkt finns har inte varit det lättaste. Den är absolut inte Bryssel i alla fall.

Anledningen är olika åsikter om hur stort Europa verkligen är. Till exempel så kan man räkna att Ryssland fram till Uralbergen ligger i Europa, eller så anser man att det inte är så. Andra anser att 3% av Turkiet ligger i Europa och så vidare. Och även om öar såsom Kanarieöarna ska tas med i beräkningen. Med dessa parametrar kan svaret därför skilja sig oerhört mycket beroende på vem man frågar.

I detta inlägg ska vi fokusera på vad Europeiska Unionen anser vara Europas geografiska mittpunkt. Den definitionen fastslogs av franska forskare 1989.

Platsen ligger strax utanför Litauens huvudstad Vilnius i en by som heter Purnuškės. I samband med Litauens EU-inträde byggde man på platsen ett monument.

Europas centrum

Platsen för Europas geografiska centrum har koordinaterna 54°54′N 25°19′E. Monumentet på bilden ovan invigdes 2004 och är skapat av Gediminas Jokūbonis och är tillverkat i vit granit.

Europas centrum

Denna plats är den enda av alla kandidater som fått en plats i Guinness rekordbok med benämningen ”Europas geografiska centrum”.

Ska du besöka monumentet är det lättillgängligt som kartan nedan visar. Det finns fina promenadvägar och är beläget i naturskön omgivning i anslutning till golfbanan Europos Centros Golfo Klubas.