DELA

Tiraspol är en av världens minst kända huvudstäder. Vad som dock gör staden unik är att tiden stannat vid 1990. I Tiraspol lever fortfarande Sovjetunionen och hela platsen är som ett open air-museum. Så här ser Transnistriens huvudstad ut – 2015.

Modell T-34
Modell T-34

De flesta som anländer till Tiraspol gör det via Transnistriens näst största stad, Bender. Bender är förhållandevis grå och trist, men istället har man satsat krutet på Tiraspol.

Lenin är överallt

Här är det enbart breda avenyer, alla döpta efter olika sovjetiska idoler eller händelser. Stadsvapnet, har fortfarande hammaren och skäran som symbol. Lenin är en frekvent staty, alla i ypperligt skick, runtom i staden.

Lenin övervakar oss
Lenin övervakar oss

Tiraspol har cirka 150.000 invånare.

Sheriff är ditt allt

Vad du än behöver är Sheriff namnet du ska leta efter. I Transnistrien finns det ett företag som dominerar totalt. Bensinstationer, mataffärer, restauranger och allt mitt i mellan.

Sheriff fotbollsarena och Sheriff bensinstation...
Sheriff fotbollsarena och Sheriff bensinstation…

Även fotbollsstadion heter Sheriff och FC Tiraspols arena. Den är helt nybyggd och toppmodern, tack vare generös sponsring från Sheriff.

En helt vanlig gata i Transnistrien
En helt vanlig gata i Transnistrien

Längst med den breda gatan 25:e november finns den största Lenin-statyn. På andra sidan är ett stort och ståtligt krigsmonument över de sovjetiska soldater som stupade under andra världskriget och kriget mellan Moldavien och Transnistrien 1990-1992.

I nöd och lust
I nöd och lust

Transnistrien-2Transnistrien-3

Högsta Sovjet

En tur förbi Transnistriens parlament är självklart. Här inne sitter det styrande rådet som fortfarande heter ”Högsta Sovjet”.

Lenin igen...
Lenin igen…

Transnistrien-9

Det finns 1-2 vandrarhem/hotell i Transnistrien, alla ligger i Tiraspol. Kom ihåg att söka visum om du ska övernatta eftersom du bara får vistas 8 timmar i landet. Annars kommer du inte bli utsläppt…

Tiraspols statsteater, byggd i stalinistisk stil
Tiraspols statsteater, byggd i stalinistisk stil