DELA

Vulkanen Teide med dess fantastiska omgivningar är Spaniens mest besökta nationalpark. Hit hittar årligen över 3 miljoner besökare, men det är ingen trängsel – omfattningen på detta naturens underverk är otroligt. Följ med upp några tusen meter över havet.

Teide-22

Teide är en vilande vulkan, men räknas som Spaniens högsta berg. Toppen på vulkanen mäter för Europa imponerande 3718 meter.Teide-24

Skyddad miljö med unik flora och fauna

Teide med nationalpark är naturskyddsområde sedan 1954. Hela området är klassat som världsarv sedan 2007.Teide-27

Växt- och djurarter har uppe på Teide har utvecklats på ett mycket speciellt sätt i det unika klimatet. Bland unika blommor finns Teide-ginsten och Teide-violen. Bland fåglar är Teide-finken särskilt utmärkande.

Åka upp till Teide

De flesta som besöker Teide gör det via en arrangerad resa. Din researrangör kan hjälpa dig att boka. Räkna med att en heldag går åt.

Resan börjar för de flesta tidigt på morgonen och går längst med någon av de fyra vägar som leder upp till vulkanen. På väg upp mot toppen färdas man på slingrande vägar genom pinjeskog.

Vacker skog
Vacker skog

Bussen stannar vid några unika klippformationer innan besökscentrumet vid foten av vulkanen nås. Från besökscentrumet kan man för en kostnad åka högre upp med den 2482 meter långa kabinbanan.

Kabinbanan upp till toppen
Kabinbanan upp till toppen

När du kliver av den är du på toppstationen som ligger på 3555 meters höjd. Här känns luften tunn!

För att nå allra längst upp krävs särskilt tillstånd.

Hur bör man klä sig?

Teneriffa är inte vidare känt för att vara en kall plats, men uppe på Teides höjder är temperaturen lägre. Trots solsken och klart väder kan temperaturen ligga på runt -1 grader under vinterhalvåret. Snö och is förekommer.Teide-26

Tänk på det när du packar väskan hemma.

Hur ofta åker du på en väg ovanför molnen?
Hur ofta åker du på en väg ovanför molnen?

Kan det bli vulkanutbrott?

Sannolikt inte när du är där. Senaste utbrottet var 1909 och seismologer övervakar noggrant den sovande vulkanens aktivitet. Vulkanutbrotten måste man ändå tacka, då dessa skapat den unika miljön. Det finns mängder med kratrar att utforska.