Hem Besvarade frågor Hur långt hinner man på Autobahn?

Hur långt hinner man på Autobahn?

DELA

Vi är sugna på att åka söderut, till södra Tyskland eller kanske Norra Italien. Vi är lite osäkra på hur man ska planera dagetapperna. Med fri fart så kan man ju minimera restiden, eller?


Att räkna ut tiden det tar att färdas en sträcka på Autobahn kan vara svårare än man tror, speciellt om du har ett tajt schema.

Fri fart i all ära, men om man har en bil med toppfart på 250 km/h är det sällan man kommer 25 mil i timmen ändå. Hastigheten kan bli ganska ryckig då fartgränser och fri fart varierar om vartannat. Att hålla över 200 km/h gör att man i längden blir väldigt trött och får tillslut ett slags tunnelseende. Man spänner sig och måste vara extremt uppmärksam.

Även vädret kan spela in. Många sträckor har dynamiska hastighetsgränser, så vid till exempel regn sänks den tillåtna hastigheten.

Till sist är Stau det som verkligen kan förstöra en reseplanering. Stau, som betyder kö, är mycket vanligt förekommande på Autobahn och ibland varar den i flera timmar. Risken för Stau är störst i delstaterna i västra Tyskland, medan de östra delstaterna så som Sachsen och Mecklenburg-Vorpommern knappt har några problem alls. Stau rapporteras via digitala skyltar längst med vägen eller via radio eller webb.

Vad är då en lämplig sträcka att avverka på en dag i Tyskland? Runt 50-60 mil är lagom. Då har man tid att sitta i kö, men ändå vara framme vid hotellet till kvällen. De gånger jag kört sträckor på runt 100 mil har jag ångrat mig efteråt. Så, en resa mellan Sverige och norra Italien bör för allas välmående planeras till mer än två dagars restid.